Izrael megkezdte az 5 évesnél idősebb gyerekek beoltását a koronavírus ellen – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden. 

Izrael kedden hivatalosan is elindította az 5 és 11 év közötti gyermekek korosztályának koronavírus elleni oltási kampányát, második országként az Egyesült Államok után. Eddig csak a szülők 2,35 százaléka regisztrálta gyermekét oltásra annak ellenére, hogy az egészségbiztosító pénztárak mindenki számára díjmentesen biztosítják a vakcinát.

Fotó: JACK GUEZ

Angela Eroni, a Makkabi nevű egészségbiztosító pénztár egyik körzetének vezetője a közösségi médiában megjelenő téves információkra figyelmeztetett, amelyek hozzájárulnak a szülők bizalmatlanságához. 

A szülők aggódnak, és inkább kivárnak. Nem hangsúlyozzuk eléggé, hogy már kétmillió gyereket beoltottak az Egyesült Államokban. Nem vagyunk kísérleti patkányok, szakértőink megállapították, hogy az oltások biztonságosak 

– hangsúlyozta Eroni. 

Izraelben tavaly december vége óta 6 267 456 embert, tizenkét évesnél idősebbeket oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 67,4 százaléka. 

A harmadik adag vakcinát eddig 4 052 354-en kérték, ami a lakosság 43,58 százalékát jelenti. 

Hétfőn 682 új vírushordozót azonosítottak mintegy 95 000 teszt elvégzésével. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,74 százalékos volt, noha a negyedik hullám csúcsán, szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató. 

A súlyos betegek száma hétfőn 128 volt, közülük 81-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 341 305 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok. 

Jelenleg Izraelben 5904 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 172-en vannak közülük kórházban. A SARS-CoV-2-koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8177-en, az utóbbi 7 napban 15-en haltak meg Izraelben.