Az amerikai cégek számára effektíve megtiltotta a kereskedelmet az izraeli NSO csoporttal, a Pegasus kémszoftver fejlesztőjével az ország kereskedelmi minisztériuma – írja a Yahoo Finance.

Az amerikai hatóságok szerint a szoftverfejlesztő tekintélyelvű kormányok számára tette lehetővé, hogy aktivistákat, újságírókat és más kormánykritikus ellenzékieket figyeljenek meg. A döntést meghozó kereskedelmi minisztérium szerint a lépés része a Biden-adminisztráció azon törekvésének, mely az emberi jogokat helyezné az amerikai külpolitika középpontjába.

Fotó: Shutterstock

A lépés során az NSO mellett az orosz Positive Technologies és a szingapúri Computer Security Initiative Consultancy is tiltólistára került, ezen cégeket számítógépek feltörésére alkalmas eszközök árusításával vádolják.

A szoftvert sajtóhírek szerint Magyarország is használta, a parlament Honvédelmi és Rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén Pintér Sándor belügyminisztert hallgatták meg az ügyben, ám az ülést 2050-ig titkosították. Ugyanakkor az ülés után Kósa Lajos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szoftvert a Belügyminisztérium szerezte be; a a bizottság elnöke szerint ezzel nincs probléma, hiszen a nagy technológiai cégek sokkal szélesebb körű megfigyelést végeznek a magyar állampolgárokon, mint a magyar állam.