A Semmelweis Egyetem Infektológiai Tanszékének tankönyvére hivatkozva terjed álhír a Facebookon a járványok idején történő vakcinák beadásáról – olvasható az egyetem oldalán

Az álhírben az szerepelt, hogy a járvány idején nem oltanak, mert 

„legyengíti az immunrendszert és veszélyes mutációkat generál”! A hamis idézet az egyetem munkatársaihoz is eljutott, az egyetem ezért adott ki közleményt a témában.

Fotó: Shutterstock

Az intézmény hangsúlyozza, hogy az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, amely ugyanakkor nem írt ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag a szakterület folyamatos fejlődése miatt az évek alatt sokat változott, de 

az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, 

melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása – írja az egyetem. 

Korábban a VG szintén beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem urológusának nevével reklámoztak kamugyógyszert. Az intézmény arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyre gyakoribb internetes csalások komoly károkat okozhatnak. A biztonságos gyógyszervásárláshoz segítséget nyújt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján olvasható összefoglaló.