Sajtóértesülések szerint 84 járatát törölte, illetve törli a következő napokban a Wizz Air fapados légitársaság. Az aviacionline.com szakportál cikke szerint a törlés hátterében már az egyre jobban terjedő koronavírus-variáns, az omikron áll. 

A járattörlések harmada olaszországi célállomásokat érintett, de sok gép nem indul már Ciprusra, Törökországba és Norvégiába sem. 12 Bécsből induló járatot is megszüntettek, így onnan már nem elérhető Alghero, Charleroi, Köln, Dortmund, Eindhoven, Faro, Madrid, Menorca, Oslo, Stockholm-Skavsta, Tallinn és Varsó sem. 

A törölt járatok között volt olyan, amelyiket csak nemrég indított el a vállalat, így az is beletartozott a döntésbe, hogy itt valószínűleg nem találta meg számításait a Wizz Air.

 Ugyanakkor a Covid újabb hulláma szintén negatív hatással van a légiközlekedésre, így ez is a háttérben áll a lap szerint. 

Fotó: Wizz Air

Az omikron ugyanis sokkal veszélyesebb a repülőkön utazókra. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) egészségügyi tanácsadója, David Powell szerint az omikron variáns veszélyességét jól mutatja, hogy a hatékony szellőztetésnek köszönhetően eddig viszonylag biztonságosnak ítélt repülőgépeken valószínűleg kétszer vagy akár háromszor is fertőzőbb lehet a deltánál. Powell a Bloombergnek adott interjúban elmondta, hogy a tágasabb business osztályon utazók talán némileg nagyobb biztonságban vannak, de mindenképpen érdemes kerülni a személyes kontaktust és a sokak által érintett felületeket, valamint felváltva étkezni, hogy az egymás mellett ülők ne egyszerre vegyék le a maszkot.

Közben az Egyesült Államokban is sorra állítják le a karácsonyi repülőjáratokat. A CNN értesülései szerint három légitársaság is leállította a szenteste előtti járatait. 

A United Airlines kifejezetten az omikronra hivatkozva törölte több mint 150 járatát.  

A CNN szerint az ünnepek alatt egyre több törlésre lehet számítani, így várhatóan sokan nem jutnak majd el szeretteikhez karácsonyozni.