Új koronavírus elleni védőoltáson dolgozik a német BioNTech és az amerikai Pfizer – közölték a cégek, hozzátéve, hogy a közösen fejlesztett oltóanyaguk a WHO által aggodalomra okot variánsként besorolt omikron ellen is hatékony lesz. A gyógyszergyártók kutatása szerint három dózis a jelenlegi formulából képes hatástalanítani az új vírusváltoztatot, de két oltás kevés lehet – írja a Wall Street Journal.

A korábban előírt két dózisnyi Comirnaty vakcina nem mindig elég hatásos az új variánssal szemben, de egy harmadik adag oltás a korábbi 25-szörösére növelheti a szervezetben termelődő ellenanyag szintjét – közölte a cég. Hozzátették:

már készül a kifejezetten az omikron elleni védelmet nyújtó mRNS-vakcinájuk.

Az amerikai cég hangsúlyozta: továbbra is tartani tudják a 2022-es évre előirányzott kvótájukat, azaz a 4 milliárd dózisnyi vakcina előállítását. Ha kell, az új vakcinából.

A múlt hónapban felbukkant vírusvariánsról még mindig keveset tudni; kutatók szerint jóval ragályosabb, mint a korábbi változatok, de a korai megfigyelések szerint enyhébb lefolyású megbetegedéseket okoz, mint például az Európában jelenleg domináns delta variáns.

A WHO szerint az omikron ellen is jók lehetnek a meglévő védőoltások

Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a meglévő oltások kevésbé lennének hatásosak az omikronnal szemben.

 

Fotó: Shutterstock

 

Az omikron ellen gyengébb immunválaszt ad a Pfizer 

Az amerikai gyógyszergyártó saját kutatásaival egybecsengő eredményre jutottak Dél-Afrikában is, ahol egy kis mintás kutatásból a következőket szűrték le:

a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltottak immunválasza számottevően gyengébb, ha a koronavírus omikron variánsával fertőződnek meg, mint a korábbi, aggodalomra okot adó variánsokkal fertőzötteké.

A kétszer oltott, deltával fertőzött páciensek szervezetében 41-szer antitestet (B-sejtet) mutattak ki, mint a szintén kétszer oltott, de az omikron variánssal fertőzöttekében. A kutatók szerint a rosszabb eredmények ellenére is kijelenthető, hogy a Comirnaty vakcina véd a súlyos megbetegedéstől még akkor is, ha a fertőzést az új variáns okozza. Hozzáteszik: ajánlják a harmadik, megerősítő oltás felvételét.

Van már olyan Covid-gyógyszer, ami hatásos az omikron ellen is

Az omikron mutáció ellen hatásos gyógyszert is kifejlesztettek már a legfrissebb kutatások szerint, de már több gyógyszer és terápiás kezelés is eredményes a Covid-19 gyógykezeléséhez.

 

Az omikron lesz a domináns variáns

A szakértők szerint hetek kérdése, hogy a delta variáns által előidézett, negyedik európai járványhullám hátán terjedő omikron variáns legyen a domináns vírusváltozat a kontinensen. Amint ez megtörténik, a korábbinál sokkal többen lesznek a betegek között azok, akik már be vannak oltva. Közülük azonban csak kevesek betegszenek meg majd súlyosan, állítja a BioNTech vezérigazgatója.

Ugur Sahin egy keddi interjúban arról beszélt, hogy igaz ugyan, hogy az mRNS-vakcinák által a szervezetben termelődött B-sejtek kevésbé hatékonyak az omikron variánssal szemben, azaz kisebb arányban tudják megakadályozni a megfertőződést, de az úgynevezett T-sejtek által indított immunválasz az omikron variánst is nagy eséllyel elpusztítja. Tehát a vakcina a súlyos megbetegedéstől továbbra is jól véd. 

Fotó: HAZEM BADER / AFP

 

Így hatnak az mRNS-vakcinák, ezt teszi a harmadik oltás

A koronavírus elleni immunizáció során az mRNS-alapú vakcinákból két azonos dózist adnak be. Az első injekcióra az immunrendszer B-sejtjei elkezdenek a vírus semlegesítésére alkalmas antitesteket gyártani; ugyanekkor a T-sejtek megtanulják felismerni a behatolót, és raktározzák az ellene alkalmazott védekezési módszert. A második, emlékeztető dózis beadása után a szervezet immunreakciója erősebb, a vérben található ellenanyagszint pedig sokkal magasabb lehet. Ha harmadszorra más vakcinát adnak be, a korábbitól eltérő, hatékonyabb védekezésre serkenthetik az immunrendszert, a T-sejtek pedig ezt az erősebb választ is megtanulják. Ezzel fokozzák a szervezet immunreakcióját.

Egy a fentiekkel párhuzamosan, Németországban folytatott kutatás az előzőeknél sokkal riasztóbb eredményre jutott; a frankfurti labor szerint a harmadik oltás is kevés lehet az omikron ellen. Hasonlóképp nyilatkozott korábban a Moderna vezérigazgatója is, aki elmondta, hogy az omikron variáns mutációinak sokasága valószínűleg segíti a vírusváltozatot abban, hogy az elkerülje a meglévő vakcinák által nyújtott védelmet. Stephane Bancel szerint új vakcinára lesz szükség, ha az omikron világszerte domináns variánssá válik. A Moderna vezére szerint hónapokba telik majd az új vakcina kifejlesztése.

A Moderna szerint új vakcina kell az omikron ellen

Már vizsgálják azokat az emlékeztető oltásokat, amelyeket úgy terveztek, hogy megelőzzék az omikron variánsban is megjelenő mutációkat. Gyorsan elő fognak állni egy olyan fejlesztéssel, amelyik kifejezetten ezt az új törzset célozza meg.

A kutatók szerint az is aggasztó, hogy a mutáció minden korábbi koronavírus-változatnál gyorsabban terjed.