Hétfőn Budapestre érkezett Emmanuel Macron francia államfő, aki Orbán Viktor miniszterelnök mellett találkozik a V4-es országok vezetőivel is. Orbán Viktor és Emanuel Macron közös sajtónyilatkozatot tett.

A találkozó elején Orbán Viktor megköszönte Macronnak, hogy Budapestre érkezett. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország viszonya Franciaországhoz a tiszteleten alapszik. Orbán Viktor szerint a francia elnökkel három dologban is egyetértenek.

Mindketten szeretjük a hazánkat, Európa megerősítésén dolgozunk és az európai stratégiai autonómia kialakítását tűztük ki célul

– mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő kifejtette, nincs stratégiai autonómia európai védelmi ipar, saját, nukleáris energiaképesség, valamint mezőgazdasági önellátási képesség nélkül. „Ezért mi támogatjuk a közös európai védelempolitikát, támogatjuk a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen” – fogalmazott Orbán Viktor.

A francia elnök elmondta, hogy a két ország Európa-koncepciója azonos, mindketten az erős Európában hisznek.

Macron a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a vitás kérdésekben. A nap folyamán a Várkert Bazár épületében a V4-ek kormányfői egyeztetnek egymással, amely eseményhez a francia elnök is csatlakozik.

Francia elnök Magyarországon utoljára 2007-ben járt.