A következő egy hétben megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában – jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

A járvány miatti korlátozások megszegése miatt kritikák kereszttüzébe került Johnson a londoni alsóházban tartott szerda délutáni tájékoztatásában közölte: jövő csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt jelenleg kormányzati rendelkezés írja elő, és aznaptól nem kell szájmaszkot sem viselni a tömegközlekedési eszközökön, a középiskolákban és a boltokban.

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP

Jelenleg büntetőeljárás indítható azok ellen, akik a szóban forgó helyeken nem viselnek maszkot, ugyanakkor jövő csütörtöktől a maszkot nem viselők büntethetősége is megszűnik.

A kormány visszavonja emellett azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazza olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé teszik a távmunkát.

Koronavírus-fertőződés esetében egyelőre kötelező marad a karantén, de a kormány hamarosan ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni.

Egy december 22-i próba sajtótájékoztatóról készült, az ITV Newshoz kiszivárgott felvételből kiderült, hogy a kormányhivatal nem ügyelt a fizikai távolságtartásra a karácsonyi parti során.