Döntés született arról, hogy Lengyelország több tízezer töltényt szállít Ukrajnának —  közölte Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke. Ukrajna politikai és anyagi támogatása azon nemzetközi és belpolitikai egyeztetések tárgya volt, amelyeket Andrzej Duda elnök az utóbbi időben az orosz-ukrán feszültség kapcsán folytatott.

Varsó több tízezer töltényt ajánlott fel Kijevnek — jelentette be Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke hétfőn. Mint mondta: légvédelmi töltényekről is szó van. 

A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árultak el konkrétumokat.

Lengyelország humanitárius segítséget is nyújthat Ukrajnának

 — tette hozzá Soloch. Ebben az összefüggésben egészségügyi támogatást is biztosítani tud Lengyelország, valamint olyan eszközök szállítását, amelyek az Ukrajnán belüli evakuáció esetén lennének felhasználhatók.

Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke 2015-ben.Fotó: NurPhoto via AFP

Valós veszélye van annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát — mondta a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szóvivője, Radoslaw Fogiel hétfőn. Megerősítette, hogy a a helyzetről kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

A Reuters eközben arról számolt be, hogy a cseh kormány döntött arról, hogy 4000 nehéztüzérségi löveget adományoz Ukrajnának, hogy ezzel is segítsenek az országnak felkészülni egy esetleges orosz katonai offenzívára.