A koronavírus egy olyan törzsét azonosították Cipruson, ami a delta és az omikron variánsok jegyeit kombinálja – írja a Bloomberg. A felfedezésről Leondios Kostrikis, a Ciprusi Egyetem biológus professzora és a Biotechnológiai és Virológiai Labor vezetője számolt be az ország egyik TV-jének adott interjújában pénteken.

Az országban jelenleg a vírus mind a két változata terjed és a delta genomon található omikron-féle genetikai jegyeket is hordozó törzset deltakronnak nevezték el. 

Fotó: Shutterstock

Kostrikis és csapata eddig 25 esetet azonosított és statisztikai analízis segítségével arra az eredményre jutott, hogy a kombinált fertőzés a kórházi ápolást igénylő betegek esetében gyakoribb, mint azoknál, akik nem szorulnak kórházi kezelésre.

A 25 esetből származó mintákat továbbították a GISAID-hoz, a vírus változásait követő nemzetközi adatbázishoz január 7-én. Azt egyelőre nem tudni, hogy a változat tulajdonságai halálosabbak, vagy fertőzőbbek-e és azt sem, hogy képes-e dominánsá válni, ám Kostrikis magánvéleménye szerint a rendkívül fertőző omikron variáns ezt a változatot is kiszorítja majd.