Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron-variáns hullámának lecsengésével véget érhet Európában.

Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít

jelentette ki vasárnap Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője. Mindemellett óvatosságra intett a koronavírus lehetséges újabb mutációival kapcsolatban.

Fotó: Shutterstock

Kluge szerint a mostani omikron-hullám lecsengésével Európában néhány hétre, illetve hónapra általános immunitás lesz, köszönhetően a védőoltásoknak, vagy pedig annak, hogy az emberek átestek a fertőzésen. Hozzátette, mindezt persze befolyásolják az évszakokhoz fűződő tényezők, tekintettel a közelgő tavaszra és nyárra.

Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a Covid–19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza

foglalta össze várakozásait Kluge.

A WHO becslése szerint márciusig az európai régióban élők mintegy 60 százaléka fertőződhet meg az omikronnal. Szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus hasonlóan az influenzához endémiássá, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus már nemegyszer meglepetést okozott, s ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

A koronavírus elleni küzdelemről szólva a WHO európai részlegének vezetője arról beszélt, hogy a fertőzési hullám feltartóztatása helyett az egészségügyi szempontból különösen kiszolgáltatott emberek védelmére kellene összpontosítani.

Amerikában, a legfertőzöttebb területen is javul a helyzet

Biden egészségügyi főtanácsadója, Anthony Fauci vasárnap arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államokban hamarosan a kezelhető szintre mérséklődik a megbetegedések száma, a halálozások aránya azonban még nem csökkent közölte a The New York Times. Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában is javult az omikronnal kapcsolatos helyzet, amely Európának is bizakodásra adhat okot.