Nem szabad az omikron Covid-vírusvariánst az enyhe kategóriába sorolni, mivel tömegével okoz az embereket kórházba juttató súlyos megbetegedéseket, jelenleg pedig eddig sohasem látott járványhullám söpör végig a világon – figyelmeztetett sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főtitkára.

Fotó: MARIJAN MURAT / AFP

Annak ellenére, hogy statisztikailag enyhébb megbetegedést okoz az előző változatoknál, különösen a beoltottak körében, az omikron veszélyes. A december 27. és január 2. között eltelt héten 71 százalékkal nőtt a Covid-fertőzések száma a világban, a rekordot jelentő 9,5 millióra, és még ez sem írja le az érkező hullám valós nagyságát, mivel a tesztelés, illetve az elvégzett tesztek számbavétele az ünnepek környékén lelassult – mondta a főtitkár az Euronews jelentése szerint.

Ugyanazon a héten 41 ezren haltak meg a Covid-járványban – több mint a felük Európában –, ami tízszázalékos növekedést jelent.

Az esetek cunamija olyan óriási és olyan gyors, hogy világszerte leteperi az egészségügyi rendszereket

– mondta a hivatalnok.

A kórházak túlzsúfolttá válnak, nem elegendő a személyzet, ami további megelőzhető halálesetekhez vezet, nem a Covid–19, hanem olyan betegségek és sérülések miatt, amelyekre a betegek nem jutnak időben kezeléshez

– tette hozzá. 

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

A vakcina maradt a leghatékonyabb védekezés a járvány ellen, a hozzájutás az oltóanyaghoz azonban továbbra is egyenlőtlen a világban. 109 olyan ország van, ahol júliusig nem tudják majd teljesen beoltani a népesség 70 százalékát, miközben más országok már a negyedik oltásnál tartanak – mondta.