Jacinda Arden új-zélandi miniszterelnök kénytelen volt lemondani az esküvőjét, mivel az országban vasárnaptól újabb korlátozások lépnek érvénybe az omikron variáns terjedésének lassítása érdekében – számolt be a Reuters.

Új-Zélandon vasárnap éjféltől szigorítanak a maszkviselés szabályokon és korlátozzák a nagy létszámú összejöveteleket, 

miután egy aucklandi esküvő után kilenc omikron fertőzöttet azonosítottak. Köztük egy család és egy légiutaskísérő tesztje is pozitív lett. 

Az új szabályok értelmében a beltéri vendéglátóegységekben, például bárokban és éttermekben, valamint az esküvőkön és más rendezvényeken is legfeljebb százan tartózkodhatnak egyszerre. A limitszám 25 főre csökken, amennyiben a helyszínek nem kérik az oltási igazolvány felmutatását.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök 2021. július 17-én.Fotó: JEFF TOLLAN / APEC AFP

A miniszterelnök hozzáfűzte, sajnálja mindazokat, akik hozzá hasonló helyzetben vannak, és kénytelenek átszervezni életüket a járvány miatt. Azt is hozzátette, hogy néhány új-zélandi honfitársának sokkal nehezebb élethelyzettel kellett szembesülnie, például, ha a szigorú korlátozások miatt nem tudtak együtt lenni azon szerettükkel, amikor az súlyosan beteg volt. Ardern egyelőre nem hozta nyilvánosságra, az elhalasztott esküvő időpontját.

Új-Zéland határait 2020 márciusában zárták le, melyet azóta sem nyitottak meg a külföldi állampolgárok előtt.

A kormány a fokozatos újranyitási tervét Ausztráliához hasonlóan az omikron-járvány miatt elhalasztotta.

Új-Zéland 12 évesnél idősebb lakosságának 94 százaléka kapta meg a Covid-19 elleni védőoltás mindkét dózisát, és a jogosultak 56 százaléka már az oltás emlékeztető adagját is felvette.