A brit egészségügyi hatóságok három Lassa-lázzal fertőzött betegről számoltak be a hét közepén, és pénteken tudatták, hogy az egyikük életét vesztette a kelet-angliai Bedforshire kórházában. Mind a hárman egy családhoz tartoznak, és nemrég jártak Nyugat-Afrikában, ahol gyakran előfordul ez a betegség. A Lassa-vírust általában patkányok vizeletével és ürülékével szennyezett ételek és háztartási eszközök terjesztik, de a betegek testnedveivel érintkezve is el lehet kapni.

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Sky News beszámolója szerint az Egyesült Királyságba 1980 óta nyolc esetet jegyeztek fel, mindegyik alkalommal külföldről hurcolták be a vírust. Legutoljára 2009-ben jelentettek két fertőzést, és nincs rá bizonyíték, hogy bármelyik érintett továbbadta volna a vírust az országon belül. 

A Lassa-láz leginkább Nyugat-Afrikában, így Sierra Leonéban, Libériában, Guineában és Nigériában gyakori. Sierra Leone és Libéria egyes részein a kórházban ápoltak 10-16 százaléka ettől a fertőzéstől szenved, ami jól mutatja a helyzet súlyosságát. Becslések szerint Nyugat-Afrikában évente 100-300 ezer eset van, közülük mintegy ötezer halállal végződik. A fertőzöttek nyolcvan százalékánál egyébként semmilyen tünet nem jelentkezik.