Eladó London legkisebb mikrolakása: 7 négyzetméterért 50 ezer fontot (nagyjából 21,5 millió forintot) kérnek, írja a The Guardian.

Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Egy ágy, egy WC és egy zuhanyzó, egy mosogató, egy mikrohullámú sütő, plusz némi tárolótér. Ennyi fér el hét négyzetméteren, London legkisebb lakásában. Amiről le kell mondania a leendő tulajdonosnak: konyha, bármilyen hobbihoz kapcsolódó felszerelés tárolásához elegendő hely, illetve esély egy baráti összejövetelre.

A kelet-londoni Lower Claptonban, egy átalakított viktoriánus kori épületben található lakás az eladók szerint a legkisebb, amely a fővárosban piacra került. A minimális árat 50 000 fontban határozták meg, de várhatóan ennél többért is elkelhet az ingatlan, melyet a jelenlegi tulajdonosok 2017 májusában 103 500 fontért vettek.

Szakértők szerint az apró lakások iránti keresletet a növekvő bérleti díjak és az egekben lévő ingatlanárak hajtják. Azt mondják, a mikrolakások egyre keresettebbek, ugyanakkor egyre kisebbek is.

A 7 négyzetméteres lakást nemrég újították fel. A hely maximális kihasználása érdekében a magasított ágy alatt is tárolóhelyeket alakítottak ki. Az ágy és a fal között nagyjából kartávolságnyi hely van, de elfért a helyiségben egy kihajtható asztal is. A WC és a zuhanyzó egy külön vizes helyiségben található.

Az ár erőteljes szimbóluma annak, mennyire elérhetetlenné vált a lakhatás. Kirstie Allsopp televíziós műsorvezető nemrégiben azzal bosszantotta az ezredfordulósokat, hogy azt állította, megengedhetnék maguknak, hogy saját lakást vegyenek, ha kevesebbet költenének edzőteremre, fapados járatokra, kávéra és Netflixre. Allsopp kritikusai viszont rámutattak, amikor ő az első lakását vette, egy átlagos ingatlan 50 000 fontba került, és 73,4 négyzetméteres volt, vagyis tízszer akkora, mint a most eladásra kínált, Lower Claptonban található.

Stuart Collar-Brown, a lakást értékesítő My Auction igazgatója arra számít, hogy inkább befektető lesz majd a vevő, nem pedig olyasvalaki, aki első lakását venné meg, mivel a bankok nem adnak hitelt 30 négyzetméter alatti ingatlanokra. 

2019-ben London Hackney kerületében egy 9 négyzetméteres lakást kínáltak 130 000 fontért. Az ingatlanügynökség elmondta, hogy két ajánlat érkezett, mindkettő a kért ár alatt, és 28 megtekintés kellett ahhoz, hogy bérlőt találjanak, aki havi 600 fontot volt hajlandó fizetni.