Több ezren hagyhatják abba 24 órára a munkát március 1-én és 13-án a londoni metró dolgozói közül – írja a Bloomberg.  A vasúti, tengeri és szállítmányozási dolgozók szakszervezete (RMT) szerint mintegy tízezren vesznek részt a sztrájkban.

A szakszervezet a munkahelyekkel, fizetéssel, nyugdíjakkal és munkakörülményekkel kapcsolatban szeretne biztosítékokat kapni, mert attól félnek, hogy

a kormányzat a londoni tömegközlekedés támogatásán kíván spórolni.

A szakszervezet főtitkára, Mick Lynch elmondta, hogy a londoni metrót érintő pénzügyi válságot a kormány tudatosan hozta létre, hogy a megszorításokat keresztül tudja vinni. Ez azonban a szolgáltatások és a biztonság rovására menne, miközben a dolgozók munkakörülményei romlanának a nyugdíjak csökkenése mellett.

Fotó: SOPA Images

Kiemelte, hogy a sztrájkolni készülő munkások ugyanazok, akiket korábban hősként magasztaltak, amiért a koronavírus-járvány két éve alatt – gyakran komoly személyes kockázatot is vállalva – mozgásban tartották a várost. Hozzátette, hogy a közlekedési dolgozók nem fogják megfizetni a cinikusan létrehozott válság árát és 

az RMT más szervezetekkel is együttműködik, melyek hasonló fenyegetésekkel néznek szembe.

A londoni közlekedési vállalat részéről Andy Lord működési vezető csalódását fejezte ki a sztrájk bejelentésével kapcsolatban, különösen azért, mert elmondása szerint a nyugdíjakkal vagy épp a munkakörülményekkel kapcsolatos javaslatok még meg sem születtek és nem terveznek leépítéseket sem. Hozzátette azonban, hogy a járvány pusztító hatással bírt a vállalat pénzügyeire, ami sürgős változtatásokat tesz szükségessé, ehhez azonban az RMT együttműködésére van szükség, London kilábalásának megszakítása helyett. Ezért a párbeszédet és a szükségtelen megmozdulást lemondását sürgette.