Lemondott Eric Lander, Joe Biden amerikai elnök vezető tudományos tanácsadója, miután 

a Fehér Ház megerősítette a belső vizsgálat eredményét, miszerint hiteles bizonyítékok vannak arra, hogy durván, lekezelően bánt munkatársaival 

jelentették kedden hírügynökségek.

A vizsgálat, amely munkahelyi panasz nyomán indult, megállapította, hogy Lander, a tudományos és technológiai politikáért felelős hivatal igazgatója terrorizálta a munkatársait, illetve tiszteletlenül és durván bánt velük.

A Fehér Ház megrovásban részesítette Landert. Az elnök hivatala hétfőn még azt jelezte, hogy a tanácsadó megtarthatja posztját, annak ellenére, hogy a beiktatásakor Biden arra tett ígéretet, hogy kormányzata tisztségviselőitől őszinteséget és tisztességet vár el, és azonnali hatállyal meneszti azokat, akik tiszteletlenül bánnak másokkal. Hétfőn este azonban Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte: Biden elfogadta Lander lemondását.

Fotó: AFP

Le vagyok sújtva, hogy megsértettem korábbi és mostani kollégáimat azzal, ahogyan beszéltem velük

idézett az amerikai sajtó Lander lemondó leveléből. Mint írta, a közös célok elérésére akarta rábírni magát és munkatársait is, és eközben durva bírálatokkal is élt. Úgy fogalmazott, hogy időnként az általa mondottak túlléptek az illedelmesség határán és férfiakkal és nőkkel szemben is tiszteletlen, illetve lekezelő volt. Lander hozzátette, hogy e-mail-üzenetben is bocsánatot kért munkatársaitól.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Lander szenátusi meghallgatása tavaly sokáig húzódott, részben azért, mert a szenátorok több információt akartak kapni a szexuális visszaélésekért már elítélt, majd szexuális visszaélésekkel és emberkereskedelemmel gyanúsított és a börtönben öngyilkosságot elkövetett Jeffrey Epstein üzletemberhez fűződő kapcsolatairól. A meghallgatáson Lander bocsánatot kért az egyik, 2016-ban megjelent cikkéért, amelyben két női tudós munkáját szólta le.