Szijjártó Péter Koszovóban jelentette be, Magyarország nem engedélyezi, hogy az országon keresztül fegyverszállítmányok mehessenek Ukrajnába - közölte a Reuters. A külügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy ezek a szállítmányok támadások célpontjai lehetnek, és neki Magyarország biztonságának megőrzése a legfontosabb.

A külügyminiszter a megbeszélés után élő sajtótájékoztatón számolt be a döntésekről (a beszámolót 2 perc 55 másodperctől lehet megnézni):

Emlékeztetett, hogy épp Magyarország egyik legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre a menekültek ellátásával és a menekülők segítésével. 300 tonna élelmiszert, 30 ezer liter palackozott víz, higiéniai és gyermekápolási termékek, illetve a belső menekültek ellátásához szükséges eszközök szállításának szervezése indult meg máris.

Összesen 600 millió forint értékű segélyről van szó.

Mint mondta, Kárpátalja kormányzója tegnapi találkozójukon kérvényt nyújtott be Magyarországnak humanitárius segély iránt – hétfőn eldöntötték, hogy teljesítik a benne foglaltakat.

A tárgyalások után a Facebookon korábban Szijjártó Péter azt írta: 

nagyon régóta mondjuk és talán most már mindenki számára világos lesz: a Nyugat-Balkán európai integrációja nem csak magyar nemzetstratégiai szempont, de egész Európa érdeke is.

Hozzátette: Mi jól ismerjük a leckét, ezért a méretünkből fakadó kötelezettségeken túl is segítjük a béke és stabilitás megteremtését a térségben, hiszen bármi is történik itt, annak azonnali kihatása van hazánkra. Donika Gërvalla-Schwarz külügyminiszterrel ma újra tárgyalóasztalhoz ülnek.