Február 16-án, szerdán indíthat támadást Oroszország Ukrajna ellen az amerikai kormány helyzetértékelése szerint, amelyet pénteken megosztott európai szövetségeseivel –  jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin.

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok minden eddiginél sürgetőbben figyelmeztették a NATO-szövetségeseket Oroszország Ukrajna elleni közelgő támadására. Pénteken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán elindulhat a művelet.

A diplomaták és katonák által tartott titkos tájékoztatókon leírták a többi között az orosz invázió konkrét útvonalait, valamint az egyes orosz egységeket és a rájuk bízott feladatokat.

Fotó: EyePress / AFP

A Der Spiegel meg nem nevezett forrásai elmondták: nem lehet tudni, hogy milyen értesülésekre épül az amerikaiak figyelmeztetése, de a lehetséges műveletet leíró tájékoztatás részletes és forrásokban gazdag volt. Hozzátették: elképzelhető, hogy Washington azzal a szándékkal osztotta meg információit, hogy megtorpedózza az orosz támadási tervet.

A háború lehetősége lemészárolta a piacokat

Noha a tőzsdenyitáskor úgy tűnt a befektetők maguk mögött hagyták az inflációval és az annak megfékezését célzó kamatemelésekkel kapcsolatos félelmeiket és a New York-i tőzsdék enyhe erősödéssel kezdték a napot, ez nem tartott sokáig és a nap végére mínuszba fordultak a mutatók.

A Der Spiegel jelentésében arra is kitért, hogy Joe Biden amerikai elnök pénteken videokonferenciát tartott több szövetséges ország vezetőjével. Erről a megbeszélésről a német szövetségi kormány szóvivője, Steffen Hebestreit péntek este közölte, hogy Olaf Scholz kancellár délután részt vett egy videokonferencián az amerikai, a lengyel, a francia és a román államfővel, az olasz, a brit és a kanadai kormányfővel, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökével és a NATO főtitkárával.

A közlemény szerint mindannyian „nagy aggodalommal figyelik az ukrán határ mentén folytatott orosz katonai tevékenység okozta feszültség további növekedését”. A megbeszélés résztvevői kifejezték az Ukrajna iránt szolidaritásukat, és hangsúlyozták, hogy Oroszország súlyos ellenlépésekre számíthat, ha megtámadja Ukrajnát.

Ugyanakkor megismételték az Oroszországhoz intézett felhívást, hogy csökkentse a feszültséget, és törekedjen a konfliktus párbeszédre épülő rendezésére, beleértve a Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország alkotta normandiai országcsoport által kidolgozott minszki megállapodások végrehajtását – áll a német kormányszóvivő közleményében.

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök szombaton telefonon beszél egymással - közölte újságírókkal a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője péntek este.

 „A beszélgetést az amerikai fél kérte, és moszkvai idő szerint holnap (szombat) este a két elnök a tervek szerint tárgyal egymással" – mondta a szóvivő. Peszkov közölte, hogy a kérés előtt az amerikai fél írásban fordult Moszkvához. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Emmanuel Macron francia elnök szombaton délben tárgyal Putyinnal az orosz-ukrán határon kialakult válságról, amelyet a közlemény szerint a nyugati országok diplomáciai úton, párbeszéddel és elrettentéssel akarnak megoldani.

A több NATO-ország vezetőjének részvételével pénteken tartott megbeszélésen a nyugati vezetők – köztük Joe Biden és Olaf Scholz német kancellár – megismételték, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását és területi épségét – áll az Élysée-palota közleményében.

Megroggyantották a rubelt az inváziós hírek - Bidenék szerint még az olimpia előtt támadhatnak az oroszok

Majdnem két éve nem látott mértékben gyengült a rubel pénteken, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy bármelyik pillanatban megindulhat az invázió Ukrajna ellen