Majdnem két éve nem látott mértékben gyengült a rubel pénteken, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy bármelyik pillanatban megindulhat az invázió Ukrajna ellen. Az orosz deviza 3,2 százalékkal, 77,27-es szintre gyengült a dollárhoz, a Reuters szerint ekkora esésre a koronavírus-sokk, 2020 márciusa óta nem volt példa. Csütörtökön még 74,25 rubelt ért egy dollár, ami a legerősebb szint volt január eleje óta. 

Az esést az indította el, hogy Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója megismételte, amit többen is jeleztek: elég orosz csapat van Ukrajna körül az ország letámadásához, a támadás bármikor, akár a pekingi téli olimpia alatt is megindulhat. A Fehér Ház ezért felszólított minden amerikai állampolgárt Ukrajna elhagyására

A The Guardian cikke szerint Sullivan azt mondta egy telefonos konferencián, hogy a mód, ahogyan Putyin felépítette és a helyükre helyezte erőit, valamint a többi információ, amelyet hírszerzés gyűjtött, világossá teszi, nagyon egyértelmű a lehetőség, hogy Oroszország a katonai cselekvés mellett döntött, és okkal feltételezhető, hogy ez ésszerűen rövid időn belül megtörténhet” 

Hozzátette:

Most nem tudjuk pontosan meghatározni a napot, és az órát sem, de azt mondhatjuk, hogy hihető kilátás nyílik arra, hogy orosz katonai akcióra kerüljön sor, még a téli olimpia vége előtt.

A kínai téli olimpia február 20-án zárul.