Útnak indultak Kárpátaljára

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet 28 tonnás segélyszállítmánya Kárpátaljára szombaton élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva; a jövőben további ilyen akciók következnek – mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója szombaton Budapesten. Kiemelte: az áruk egy része adomány a Tesco áruházlánc részéről, a másik felét a segélyszervezet gyűjtötte, a Waberer's International pedig vállalta, hogy ingyen eljuttatja a szállítmányt a rászorulókhoz. Kedden szemlét tartanak a határvidéken Lévai Anikóval, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövetével, a miniszterelnök feleségével közösen.

Az Ökumenikus Segélyszervezet adományvonala: 1353 és honlapja: www.segelyszervezet.hu 

Fotó: Mónus Márton

Kozma atya és Herczegh Anita is a segítségnyújtásra buzdít

A Máltai Szeretetszolgálat pénteken befogadta, és ideiglenesen egy vidéki intézményében helyezte el az első olyan embereket, akik az ukrán válság miatt menedéket kértek a karitatív szervezettől

– tájékoztattak közleményükben.

A Kijev környékén élő család négy tagja egy spanyolországi egyetemen tanuló hozzátartozójukkal találkozott Budapesten. Amikor hazaindultak volna, a repülőtéren szembesültek azzal, hogy az Ukrajnába tartó járatokat törölték, és senki nem tudott nekik felvilágosítást adni, hogy mikor és hogyan juthatnak haza. A magyar fővárosban azzal szembesültek, hogy a bankkártyájukkal már nem tudnak fizetni, így szálláshelyet sem vehetnek igénybe. Az éjszakát ébren töltötték, majd péntek délelőtt járókelőktől érdeklődtek arról, van-e olyan karitatív szervezet, amely befogadná őket. Az emberek a Máltai Szeretetszolgálatot ajánlották. A karitatív szervezet Batthyány téri központjában megpihenhettek, majd egy önkéntes segítő autóval az ideiglenes szálláshelyükre szállította őket.

Bár a hadiállapot kihirdetése óta az intézmények egy része zárva tart Beregszászon, a Máltai Szeretetszolgálat változatlanul működik, az iroda továbbra is nyitva áll a segítséget kérők előtt. A karitatív szervezet munkatársai és önkéntesei szervezik a rászorulók ellátását. 

Szombaton felhívást tett közzé a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya, és a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita asszony, a szervezet jószolgálati nagykövete. Arra kérik az embereket, támogatásukkal csatlakozzanak a háború elől menekülő, és annak következményeitől szenvedő embereket segítő szolgálathoz. A felhívásban Kozma Imre atya így fogalmaz: 

A segítségnyújtásból nem maradhatunk ki. Életeket szeretnénk menteni. Aki ebben az életmentő programban segíteni kíván, ne mulassza el!

Aki segíteni szeretne,az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti. Telefonszámuk: 06 1/39-14-700

Búvóhelyeket keresnek

Közösségi tereit ideiglenes szálláshelyként ajánlja fel a Mátrix Közhasznú Alapítvány az ukrán-orosz háború menekültjeinek. A szervezet csatlakozásra szólít minden közösséget, céget és magánembert.

Üresen álló irodaépületek, üzletek, iskolák, raktárak, lakások, közösségi terek, nyaralók területein ezernyi és ezernyi szállássá alakítható hely van, ahova az országba menekülő emberek számára szállást lehet kialakítani

– hívták fel a figyelmet.

Az alapítvány első körben a szegedi Centerke Adományozó Központ 90 m2-es területén tud befogadni 3-4 családot, összesen 16 főt, akik így a háborús helyzetben biztonságba kerülhetnek. A közösségi felajánlások 100 százalékát a háborús helyzetet elszenvedőkre fordítja a szervezet. A lakhatás mellett ruha, élelem, gyógyszerek költségei is finanszírozható a támogatásokból.

A Mátrix Közhasznú Alapítvány telefonszáma: 06 20 929 8181 és adományvonala: 13600.

Vannak, akik félnek elfogadni a segítséget

A Magyar Református Szeretetszolgálatnak a magyar-ukrán határon dolgozó aktivistái szerint sok Ukrajnából menekülő fél elfogadni a magyar hatóságok és a szeretetszolgálatok segítségét. Mint azt Petró Judit a szeretetszolgálat szakmai koordinátora, aki a beregsurányi határátkelőnél segíti a menekülők ellátását, szombaton elmondta: 

az a hír terjedt el Ukrajnában, hogy akiről kiderült, hogy elmenekült és elfogadta a külföldi hatóságok segítségét, azokat visszatérésük után börtönbe csukják. 

Előfordul, hogy gyermekkocsit toló, vagy a gyermeket karjaikban cipelő anyák szótlanul elmennek a szeretetszolgálat sátra mellett és elfordítják a fejüket, amikor segítséget kínálnak nekik. Egyébként hullámszerűen érkeznek a menekülők, ami azt jelenti, hogy összegyűjtik és nagyobb csoportokban engedik át őket – magyarázta.

Közlése szerint a szeretetszolgálat Gelénesen állította fel a raktárát. Oda érkeznek folyamatosan az adományok és onnan szállítják tovább az élelmiszert és a menekülők ellátásához szükséges eszközöket a határállomásokra és az önkormányzatokhoz.

Beregsurányban a helyi kastélyépületben rendezett be átmeneti szállást a helyi önkormányzat, illetve szervezik az emberek továbbszállítását.

Unoka Gyuláné, az önkormányzat aktivistája elmondta, hogy táblázatban vezetik a szállás- és fuvarfelajánlásokat. Annyi felajánlást kapnak, hogy az ország bármelyik pontjára el tudják juttatni az Ukrajnából magyarországi rokonokhoz, ismerősökhöz igyekvőket. A kastélyépületben halmokban áll az élelmiszer, így mindenkit el tudnak látni – tapasztalták a helyszínen.

A Magyar Református Szeretetszolgálat telefonszáma: 06 1/273-0449; adományvonal: 1358