Tállai András szerint a gyermeket nevelő szülők február 14-ig megkapják a családi adóvisszatérítést a bankszámlákra, míg akik a lakcímre utalást választották, illetve akiknek a családi pótlékot is a postás viszi ki, már február 2-a és 4-e között kézhez kapják az összeget – közölte a politikus.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára emellett azt is elmondta, hogy február 9-től indul a 13. havi nyugdíj kézbesítése a februári ellátással egyetemben. A családi adóvisszatérítés korábbi kézbesítése a gördülékeny ügymenet érdekében történik, így mind a gyermeket nevelő szülők, mind a nyugdíjasok, illetve a nyugdíjszerű ellátásban részesülők időben megkapják járandóságukat.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hónapok óta folyamatosan dolgozik azon, hogy az érintettek február 15-ig megkapják a családi adóvisszatérítés összegét – hangsúlyozta Tállai. Mint mondta: az alapos előkészítő munka tette lehetővé azt, hogy már a jogszabály által előírt határidő előtt át tudja adni a NAV a szükséges adatokat a Magyar Államkincstárnak, illetve a Magyar Postának.

Az államtitkár kiemelte, hogy nemcsak a gyermeket nevelő szülők, de a várandós kismamák és a velük közös háztartásban élő házastársuk is jogosultak a családi adóvisszatérítésre. Emellett visszajár a 2021-ben befizetett adó a saját jogán családi pótlékra jogosultnak, illetve a rokkantsági járadékban részesülőnek vagy a velük közös háztartásban élő hozzátartozói közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette.

Februárban az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait megismerte a NAV, így például az, aki a családi pótlékot kapja, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta az erről szóló nyilatkozatát.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az adóvisszatérítéshez való jog nem veszhet el, ezért aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, és a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az szja-bevallásában veheti igénybe az adóvisszatérítést, amelyhez segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet.