A vártnál erősebb ukrán ellenállás és a nyugati szankciók hatására alig pár nappal az invázió kezdetét követően tárgyalóasztalhoz ül Ukrajna és Oroszország, de a fegyverek nem csitulnak. Az orosz delegációból Vlagyimir Megyinszkij arról beszélt, hogy mind a két fél számára elfogadható megoldást szeretnének találni, ám erre nem biztos, hogy valóban sok az esély, hiszen az orosz agresszió hatására Ukrajna nyugati törekvései csak tovább erősödtek. A tárgyalások magyar idő szerint 10 órakor kezdődtek meg.

Fotó: ALEXANDR KRYAZHEV / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt szeretné, ha a tárgyalásokon fegyverszünetet sikerülne tető alá hozni, és az oroszok kivonnák csapataikat hazájából. Az ukrán delegációnak azonban ő nem tagja, viszont a hadügyminiszter, Olekszij Reznikov és az elnök tanácsadója, Mikhajlo Podoljak részt vesz a tárgyalásokon.

Az orosz fél az Al-Dzsazíra információi szerint továbbra is arra szeretne garanciákat kapni, hogy Ukrajna sosem csatlakozik a NATO-hoz, és elismeri a szeparatista Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság önállóságát, valamint a 2014-ben elfoglalt Krím félszigetet Oroszország részeként. Tekintve, hogy ez elég messze van az ukrán állásponttól, nehezen látható, hogy a Belarusz és Ukrajna határának közelében tartott tanácskozás érdemi előrelépést hozhat.

Frissítés:

A tárgyalások délután tovább folytatódnak a fehérorosz–ukrán határ közelében – jelentette be Mikhajlo Podoljak a Twitteren.