Az Ukrán Labdarúgó Szövetség azt kérte a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetségtől (UEFA), hogy halasszák el a válogatott március 24-ére kiírt, Skócia elleni világbajnoki pótselejtezőjét, értesült csütörtökön a Reuters brit hírügynökség.

Fotó: Shutterstock

A Glasgowban sorra kerülő összecsapás győztese aztán Ausztriával vagy Walesszel játszik a november 21-én kezdődő katari vb-n való részvételért. 

A Reuters megkereste a FIFA-t és az UEFA-t is, de egyelőre még egyik szervezet sem reagált a hírre, ahogyan a skót és az ukrán futballszövetség sem. A világbajnokság csoportbeosztását a tervek szerint április 1-jén tartják Dohában. 

Miután Oroszország múlt csütörtökön háborút indított Ukrajna ellen, az ország labdarúgása teljes mértékben leállt, a bajnokságokat felfüggesztették.

A FIFA és az UEFA a háború kitörését követően eltiltotta a nemzetközi tornáktól és versenysorozatoktól az orosz futballklubokat és a válogatottat. Utóbbi így nem léphet pályára a vb-pótselejtezőn Lengyelország ellen. Kedden megírtuk: ha az orosz válogatott nem játszhatja le a világbajnoki pótselejtezőit, akár a magyar válogatott is ott lehet a megmérettetésen. Az oroszok csütörtökön fellebbeztek a szankciók ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). 

Ukrajna legutóbb 2006-ban szerepelt világbajnokságon, a tavaly nyáron – részben Budapesten – rendezett Európa-bajnokságon pedig a negyeddöntőig jutott.