Nem mindennapi büntetéssel sújtottak egy Joseph Kelly nevű brit Twitter-felhasználót, akinek gyűlöletkeltő bejegyzése miatt 150 óra közmunkát kell végeznie – számolt be róla a The Verge.

Posztjának célpontja Sir Tom Moore százados volt, aki azzal vált ismertté, hogy a 100. születésnapja előtt egy jótékonysági adománygyűjtés keretében 10 nap alatt 100, egyenként 25 méteres kört tett meg a kertjében keretes járókerete segítségével, hogy az ebből befolyó összeggel a brit nemzeti egészségügyi szolgálat (NHS) a koronavírus-járvány elleni küzdelemben hősiesen részt vállaló munkatársait és önkénteseit támogassa. Bár kezdetben 1000 fontot szeretett volna gyűjteni, végül 32 796 475 font gyűlt össze.

A háborús veterán végül kevesebb mint egy évvel később, 2021. február 2-án hunyt el, Covid-19 okozta tüdőbetegség következtében. Halála másnapján a 36 éves Kelly azt posztolta Twitterre, hogy 

a jó brit katona a halott brit katona, égjen az öreg.

Fotó: Paul Faith / AFP

Kelly-t tavaly februárban bűnösnek találták, és még a börtönbüntetésre is volt esélye. Az ügy felhívta a figyelmet egy gyakran kritizált brit jogszabályra, amely lehetővé teszi, hogy a közösségi média felhasználóit súlyosan sértő üzenetek küldéséért büntetőeljárás alá vonják.

Végül szerdán született meg az ítélet Joseph Kelly ügyében.

A védelem azzal érvelt, hogy akkoriban Kellynek elég kevés követője volt a Twitteren, hogy alkoholt fogyasztott, mielőtt kitette a posztot, és hogy a tweetet 20 perccel később már el is távolította.

Elismeri, hogy hibázott. Szinte egyből törölte a tweetet, de a szellem addigra már kiszabadult a palackból

– mondta Kelly ügyvédje, Tony Callahan. 

Fotó: CHRIS JACKSON / AFP

Egy részegen megírt poszt volt, amit egy számára érzelmileg megterhelő időszakban írt, és szinte egyből eltávolított – tette hozzá az ügyvéd.

Kellyt 18 hónap felügyeletre és 150 óra közmunkára ítélték.

A Kellyt elítélő Adrian Cottam seriff úgy véli, hogy egy súlyosan sértő tweet volt.

„Legyen ez elrettentő példa az embereknek, hogy hiába tettél lépéseket, hogy visszavond a dolgot, amint megnyomod a kék gombot, ennyi volt. Fontos, hogy mások is felismerjék, milyen gyorsan kicsúszhatnak a dolgok az ember kezéből. Te jó példa vagy erre, hiszen nem sok követőd van” – mondta Kellynet Cottam.

Kelly-t az Egyesült Királyság kommunikációs törvényének 127. szakasza alapján találták bűnösnek. A törvényt eredetileg a telefonon sértő dolgokat mondók büntetőjogi felelősségre vonására fogalmazták meg, de később kibővítették a közösségi médiában megjelenő durván sértő üzenetekre is. Több száz brit állampolgárt találtak már bűnösnek a 127. szakasz alapján, gyakran azért, mert sértegették, gyalázták és zaklatták a közszereplőket, például sportolókat, újságírókat és parlamenti képviselőket.