Közélet

Hiába csökken a fertőzésszám, nem lazítanak Sanghajban

A hatóságok jelezték a sanghaji lakosságnak, hogy a szigorú járványellenes intézkedések addig fennmaradnak, ameddig nem sikerült teljesen felszámolni a koronavírust a városban.

A város lakossága egyre nehezebben viseli a harmadik hete tartó bezártságot – írta a Reuters. A vezetés egy WeChat-bejegyzésben közölte, hogy a járvány egyre csökken a területen, és hamarosan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. Viszont ehhez az kell, hogy a lakosság továbbra is fegyelmezetten betartsa a járványügyi intézkedéseket.

A Reuters arról ír, hogy

a javuló járványadatok ellenére vannak olyan körzetek, ahol még jobban szigorítottak az intézkedéseken.

Ez állítólag olyan negyedeket is érint, ahol fegyelmezetten tűrték az emberek a korlátozások súlyát. 

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

A 25 milliós Sanghajt még április elején zárták karanténba, a lakosság csak nagyon limitált körülmények között hagyhatja el az otthonát.

Az emberek jelentős jövedelemkieséssel néznek szembe, illetve az alapvető szükségletek kielégítése is nehézségekbe ütközik.

A lakosság idegeit az is megviseli, hogy hetekre szétszakítottak családokat a korlátozásokkal. 

Egyes cégek trükközéssel próbálják kijátszani a szigorú intézkedéseket, a Tesla például a gyárában szállásolja el a munkavállalókat a karantén idejére.

Ezért kell a gyárban aludniuk a sanghaji Tesla-üzem dolgozóinak

Minden dolgozónak hálózsákot és matracokat biztosítanak, és az alváshoz, zuhanyozáshoz, evéshez és pihenéshez kijelölt helyeket.

A kínai közösségi médiában olyan videók terjednek, hogy a pozitív tesztet produkáló embereket buszokkal szállítják karanténba, általában figyelmen kívül hagyva az egyéni körülményeket.

A gyorsaság és a hatékonyság érdekében válogatás nélkül terelik az embereket a járművekre és szállítják őket az izolációs zónába, sokszor a városon kívülre.

A vezetés azt kéri a lakosoktól, hogy működjenek együtt a hatósági intézkedésekkel. Ezek a hatóságok kemény eszközökkel be is tartatják, ráadásul még robotokat is alkalmaznak az utcák ellenőrzésére.

Robotkutyák őrzik a lezárt sanghaji utcákat

A robotkutya akkora, mint egy terrier, és parancsot ugat a lakóknak.

Fotó: ZHANG JIANSONG / AFP

Egy 30 éves helyi lakos a Reutersnek elmondta, hogy a 4 éves kisfiát és a 84 éves nagymamáját a sógoraival együtt elszállították egy karanténintézménybe. Csan Csen közölte, hogy aggódik értük, mivel köztudottan rémes körülmények uralkodnak ezekben az létesítményekben.

Elmondta, hogy a kiosztott fejadagokból hiányzik a tápanyag.

Reggelire mindenkinek két szelet pirítós jár. Az épületek koszosak és lepusztultak. Vannak olyan helyek is, ahol nincsenek zuhanyzók és nagyon kevés a mellékhelyiség. 

Ők betegek és nem bűnözők. Mégis bűnözőkként kezelik az embereket, és elviszik őket szenvedni

– mondta a férfi.

Sanghajban a legfrissebb adatok szerint 15 698 új, tünetmentes fertőzöttet találtak egy nap alatt. Ez valamivel kevesebb, mint az előző napi 15 861 pozitív eset. 

A tünetekkel járó fertőzések száma is csökkent.

A legutóbbi méréskor 1931 esetet regisztráltak az előző napi 2634 után. 

 

karantén sanghaj koronavírus
Kapcsolódó cikkek