A világ egyik legjobban felügyelt városában a hatóságok robotokkal és drónokkal ellenőrzik, hogy a lakosok betartják-e a járványkorlátozásokat. A Preserved Egg – a neve a híres kínai ételre, a 100 éves tojásra utal – a hátára erősített megafonnal járja Sanghaj üres utcáit. A robotkutya akkora, mint egy terrier, és parancsot ugat a lakóknak: Maradj bent! Moss kezet! Mérd meg a hőmérsékleted!

Kína „zéró Covid” politikája miatt lassan három hete tartanak a sanghaji szigorú bezárások, így a 25 millió lakosú városban a szokásos városi zajt felváltotta a zümmögő térfigyelő drónok hangja. És időnként nagyon is hasznosak a gépek. Néhány főiskolai campuson és ideiglenes karanténtáborban például önvezető kocsik és robotok szállítják az ételt a szobájukban rekedt embereknek.

Wang Yushuo önkéntesként és a kínai DJI dróncég fiatal alkalmazottjaként távolról irányítja a kutyát például. Elmondása szerint az akkumulátor élettartamától függően naponta három-négy alkalommal járőröz vele. „Nagyon hatékony” – mondja. „A vírus mindenhol ott van. Igyekszünk elkerülni a szoros érintkezést."

Azonban nem mindenki ilyen lelkes. Sanghaj központjában a 33 éves Pei elkezdte behúzni a függönyöket hatodik emeleti lakásában, miután dohányzás közben észrevette a drónt. Kína pénzügyi központja a világ legszigorúbban felügyelt városai közé tartozik, és az üres utcákon már kamerák, drónok és robotok segítségével közelebbről is megfigyelhetik a polgárok otthonait. Ráadásul a kommunista párt most fokozni szeretné a hasonló eszközök beszerzését.

Fotó: WANG YANTING / AFP

Csakhogy mindeközben milliók számára okoz gondot az élelmiszer-ellátás, mivel a zárlat bevezetése előtt nem sokkal figyelmeztették a lakosságot, így nem volt idejük felkészülni. A legtöbb piac zárva van, és a nyitva maradók is nehezen jutnak hozzá a készletekhez. A lakosok az ételrendelős alkalmazásokon keresztül próbálnak ennivalóhoz, amint elérhetővé válik. Vannak, akik akár hajnali 6 órára állítják ébresztőiket, hogy azonnal lecsapjanak a termékekre, amint az üzletek frissítik gyümölcs- és zöldségkészleteiket.

Néhány fiatal mérnök még kódot is ír a folyamat automatizálására. Egy Észak-Sanghajban rekedt programozó a Meituan alkalmazásának megfigyelésére írta, amely a nap 24 órájában két telefonon és egy számítógépen követi nyomon az aktuális készletet.

„Fél hónapja vagyunk bezárva, és csak ennyit adtak nekünk” – mondta, és felmutatta bevásárlótáskákat, amelyet a várostól kaptak. Hét krumpli, hét hagyma, négy paradicsom, három retek, egy káposzta és egy darab hús volt benne. „Hat ember van itt. Ez a kis étel nem sokáig lesz elég” - mondta elkeseredetten.

Fotó: NurPhoto via AFP

Ráadásul a drónokat is inkább felügyelő és megfigyelő feladatokra használják, nem a lakossági ellátás segítésére. Például egy nappal azután, hogy kisebb tüntetés kitört az étel miatt Csiuting külvárosában, egy rendőrségi drón érkezett, hogy figyelmeztesse a lakókat. Sent, a környéken élő migráns munkást hangos robothang ébresztette fel szunyókálásából. „Ne kavarjon bajt, ne gyűjtögessen illegálisan, különben a törvénnyel néz szembe” – mondja a drón, miközben a fejük felett lebegett.

A járvány kikerült az irányítás alól, az élelmiszerárak kikerültek az ellenőrzés alól… most meg jön egy drón, hogy felvilágosítson minket a törvényről?- kérdezte felháborodottan Sen.