A kutatók sokáig vélték úgy, hogy csak a vakszerencsén múlik, valaki elkapja-e a koronavírust – mégis vannak olyanok, akik sosem fertőződnek meg. A koronavírus működési mechanizmusát az átlagember számára szokatlan módszerekkel is kutatták: 

önkéntesként jelentkező, egészséges felnőtteket próbáltak megfertőzni koronavírussal 

– írja az Infostart az USA Today publikációja alapján.

A kísérletbe 36 személyt vette be, amelyért 

cserébe több mint kétmillió forintnak megfelelő összeget kaptak.

18-an annak ellenére sem betegedtek meg, hogy az orrukba cseppentették a vírust.

Andrew Catchpole, a kutatás egyik vezetője számos hasonló kísérletet vezetett már influenzával és más vírusokkal: azt mondja, nem is várták, hogy mindenki megbetegedjen, általában 50-70 százalék a megfertőzöttek aránya. Itt viszont alig valamennyi vírus hatására 18 ember megbetegedett, 18 viszont nem: ez sok munkát ad a kutatóknak.

Az eredmények alapján sok tényező játszik közre abban, hogy miért fertőződik meg valaki, miközben mások nem. 

A kitettség, a genetika és az immunitás is közrejátszik a folyamatban. 

Fotó: Shutterstock

Az oltottak esetében a kitettségnek lehet a legnagyobb szerepe – ezért fontos a maszkviselés és a távolságtartás, de vannak olyan emberek is, akik egyszerűen genetikai okokból természetesen úton rezisztensek arra, hogy elkapják a vírust, épp úgy, ahogyan mások genetikai okokból kifolyólag nagyobb veszélynek vannak kitéve annak.

Az természetes immunitás és az erős immunrendszer viszont önmagában nem elég. A korábban átvészelt koronavírus-fertőzés jó védelmet nyújt, de a deltával szembeni védettség már nem véd meg az omikrontól.

A New Yorki Rockefeller Egyetem tanulmánya szerint: 

a vírusokkal szembeni immunitás kapcsán megvan az ára, más betegségekre fogékonyabbak azok, akik eggyel szemben ellenállóbbak.

Az immunválasz is megoldást jelenthet, amelynek több rétege van, ezek közül az egyik a semlegesítő antitestek válaszreakciója. Ezek az antitestek megtalálhatók az orrban is és ott képesek lehetnek a koronavírus ártalmatlanítására. 

Ön sem érti, miért nem kapta el a Covidot? Van rá magyarázat!

Pajzsként funkcionálnak a T-sejtjeink, minél több van belőlük, annál kisebb eséllyel fertőződik meg valaki.