Harminc embert meggyilkoltak Nigéria északkeleti részén egy dzsihadisták által elkövetett támadásban, megtorlásként a nigériai hadsereg rajtaütéseiért – közölte két segédrendőri vezető kedden.

A támadást szombaton hajtották végre az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ágának (Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány, ISWAP) fegyveresei

a Csáddal határos Borno államban lévő Mudu faluban – közölte a forrás. Az eset a kommunikációs hálózat rossz minősége miatt csak kedden vált ismertté, mivel a dzsihadisták több távközlési átjátszót is megsemmisítettek a térségben. 

Nigerian Army soldiers stand at a base in Baga on August 2, 2019. - Intense fighting between a regional force and the Islamic State group in West Africa (ISWAP) has resulted in dozens of deaths, including at least 25 soldiers and more than 40 jihadists, in northeastern Nigeria. ISWAP broke away from Boko Haram in 2016 in part due to its rejection of indiscriminate attacks on civilians. Last year the group witnessed a reported takeover by more hardline fighters who sidelined its leader and executed his deputy. The IS-affiliate has since July 2018 ratcheted up a campaign of attacks against military targets. (Photo by AUDU MARTE / AFP)
Fotó: AUDU MARTE / AFP

A 30 áldozat fémhulladék-kereskedő volt, akik a térségben kiégett járműveket kerestek, amelyekből a terrortámadások miatt rengeteg van Észak-Borno falvaiban – mondta az AFP francia hírügynökségnek Babakura Kolo, a régió fővárosában, Maiduguriban élő segédrendőri vezető. A támadásban megölt férfiak gyalog érkeztek a 80 kilométerre lévő Rann városában lévő menekülttáborokból.

Egy másik segédrendőri vezető, Umar Ari szerint ISWAP azzal vádolta a fémhulladék-kereskedőket, hogy a hadseregnek adtak tippeket a területen lévő pozícióikról. A 30 embernek az volt a balszerencséje, hogy éppen akkor tartózkodott a területen, amikor a terroristák egy katonai műveletben megölt két parancsnokuk halálát gyászolták – mondta Ari az AFP-nek. 

Az elmúlt hetekben a nigériai hadsereg sikeres szárazföldi és légitámadásokat hajtott végre az ISWAP és a rivális Boko Haram harcosai ellen, és több dzsihadista parancsnokot megölt. Az ISWAP 2016-ban vált le a Boko Haramról, és fokozatosan a régió legerősebb dzsihadista csoportjává nőtte ki magát. Mindkét csoport egyre gyakrabban vesz célba civileket, köztük favágókat, földműveseket és pásztorokat, akiket azzal vádolnak, hogy kémkednek utánuk. 

Az ENSZ szerint a dzsihadisták erőszakos cselekményei 2009 óta több mint 40 000 embert öltek meg, és mintegy 2,2 millió embert kényszerítettek arra, hogy elhagyja otthonát Északkelet-Nigériában. 

A kitelepítettek többsége táborokban él, és a humanitárius szervezetek által nyújtott élelmiszersegélyektől függ. Sokan kénytelenek fákat kivágni ebben a száraz régióban, tűzifát és fémhulladékot gyűjteni, hogy aztán élelemért eladhassák. 

A nigériai dzsihadisták erőszakhulláma átterjedt a szomszédos Nigerre, Csádra és Kamerunra. Az ellenük folytatott küzdelem érdekében a négy ország hadserege, valamint Benin hadserege 2015-ben újraindította az 1994-ben létrehozott, de azóta alig működő vegyes többnemzeti erőket.