Washington fel van készülve Phenjan bármilyen lépésére, és nem aggódik az észak-koreai rezsim esetleges nukleáris kísérlete miatt szögezte le Joe Biden amerikai elnök a dél-koreai Oszanban található amerikai légitámaszpontra tett látogatása során, ahova Jun Szuk Jol új dél-koreai államfő társaságában érkezett.

Biden hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is nyitott a párbeszédre.

Arra a kérdésre, mely szerint üzen-e valamit Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, Biden mindössze egyetlen szóval válaszolt: Helló!

BIDEN, Joe
Fotó: Yonhap

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Washington és Szöul is attól tart, hogy a megrekedt nukleáris leszerelési tárgyalások közepette a kommunista állam ismét elkezdheti atomfegyverek tesztelését, amellyel 2017-ben felhagyott.

A nap folyamán Biden találkozott a Hyundai dél-koreai autógyártó vállalat ügyvezető igazgatójával, Eui Szun Csunggal is, és bejelentette, hogy a vállalat egyebek között 5,5 milliárd dollár értékben fektet be egy elektromos autókat gyártó georgiai gyárba.

Az elektromos autók nemcsak segítenek elérni éghajlat-politikai céljainkat, de munkahelyeket is teremtenek

húzta alá az elnök.

Bejelentette azt is, hogy telefonon gratulált Ausztrália leendő miniszterelnökének, Anthony Albanese-nek. Az Albanese vezette Munkáspárt csaknem egy évtizeden át tartó ellenzéki politizálás után kapott lehetőséget a kormányalakításra a szombaton rendezett parlamenti választások után.

A majomhimlőre kitérve Biden leszögezte: a megbetegedéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni, és az amerikai egészségügyi tisztségviselők már vizsgálják a kezelési és oltási lehetőségeket. Biden pénteken érkezett Dél-Koreába, vasárnap pedig Japánban folytatja körútját.

Együtt gyakorlatoznak az amerikai és a dél-koreai katonák, a közös cél atomfegyvermentessé tenni Észak-Koreát

Biden kijelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó személyesen találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, ha ő őszinte és komoly lesz.