Közélet

Bocsánatkérést követel Izrael a Hitlert zsidónak nevező Lavrovtól

Az izraeli politikusok szerint elfogadhatatlanok az orosz külügyminiszter szavai.

Áll a bál, miután az olasz Rete 4 tv-csatornának nyilatkozva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy Adolf Hitlernek is voltak zsidó felmenői – írja a Reuters.

A diplomata a vasárnapi interjú folyamán arra a kérdésre, hogy mégis hogyan képzelik Ukrajna nácimentesítését, amikor az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is zsidó, válaszolta azt, hogy a német diktátornak is voltak zsidó felmenői, úgyhogy az nem jelent semmit. Ezt természetesen Izrael sem hagyta szó nélkül, az ország miniszterelnöke, Naftali Bennett szerint ezek a hazugságok azt sugallják, hogy a zsidók saját maguk ellen követték el a holokausztot. A politikus azt is leszögezte, hogy 

a holokauszt tragédiájának és a zsidó népnek ilyen politikai célú felhasználása elfogadhatatlan.

Russia's Foreign Minister Lavrov meets Trump, Pompeo on US visit
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Yair Lapid izraeli külügyminiszter is, amellett, hogy bocsánatkérést követelt Lavrovtól. Hozzátette, a zsidókat antiszemitizmussal vádolni a legalapvetőbb rasszizmus.

Noha Hitler egyik nagyapjának a kiléte ismeretlen, azt, hogy ő zsidó lett volna ugyan sokan megfogalmazták, de senki nem tudta bizonyítani. Lapid – akinek a nagyapja a holokauszt során vesztette életét – elmondta azt is, hogy nem tartja nácinak az ukrán kormányt vagy hadsereget. 

Izrael igyekezett tartózkodni Moszkva közvetlen kritikájától a háború kezdetén, 

bár többször is támogatásáról biztosította Ukrajnát. Bennett a konfliktus kirobbanásakor közvetíteni is próbált a hadviselő felek között, és Izrael szankciókat sem vezetett be az orosz oligarchákkal szemben. A viszony azonban a múlt hónapban megromlott, amikor Lapid háborús bűnök elkövetésével vádolta az orosz hadsereget.

Azonban nemcsak az oroszoknak, de Zelenszkijnek is sikerült megsértenie az izraeliek érzékenységét a háború kezdete óta, amikor a knesszet számára tartott videóüzenetben a második világháborúhoz hasonlította az orosz támadást a hazája ellen.

Lavrov kijelentését a német kormányszóvivő abszurdnak nevezte hétfőn.

 

Szergej Lavrov Adolf Hitler holokauszt Naftali Bennett Yair Lapid
Kapcsolódó cikkek