Törökország továbbra sem támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan államfő a TRT török állami televízióban. Svédország és Finnország szerdán hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-ba, a török elnök azonban változatlanul ellenzi a két észak-európai ország felvételét a katonai szövetségbe.

Amit a svéd és finn NATO-csatlakozásról tudni kell

A két északi ország régóta úgy vélte, hogy csatlakozásuk a szövetséghez felesleges provokációt jelentene Moszkva számára.

Erdoğan a török ifjúság és sport nemzeti ünnepe alkalmából beszélgetett fiatalokkal. Elmondta, már a szövetségeseknek is jelezték, hogy nemet fognak mondani a két ország NATO-csatlakozására. Hangsúlyozta, hogy nem terveznek eltérni az eddigi álláspontjuktól.

May 19 Commemoration of Ataturk, Youth and Sports Day in Ankara
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ezúttal is azzal vádolta a két skandináv országot, hogy nemcsak pénzügyileg, de fegyverzettel is támogatják a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Törökország már most blokkolja a svédek és a finnek NATO-csatlakozását

A szövetség tagjait is megosztotta a bejelentés, Oroszország pedig értelemszerűen felháborodott a döntésen.

Törökország vétója könnyen megakaszthatja Stockholm és Helsinki – a legtöbb NATO-tagállam által szorgalmazott – felvételét, ugyanis az új tagok csatlakozását konszenzussal, mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia.

Finn miniszterelnök: Atomfegyverek telepítéséről nem volt szó a csatlakozási tárgyalásokon

Finnország és Svédország hivatalosan szerdán nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Mindeközben Magdalena Andresson svéd miniszterelnök és Sauli Niinistö finn elnök Washingtonba utazott, hogy találkozzanak Joe Bidennel. 

Ez egy történelmi esemény, vízválasztó pillanat az európai biztonsági politikában. A semlegesség nagy hagyományával rendelkező két nemzet csatlakozhat a világ legerősebb védelmi szövetségéhez

– mondta Jeka Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Az Egyesült Államok eddig nem igazán vette komolyan a török kifogásokat a szövetség bővítésével kapcsolatban. Washington szerint Ankara kifogásait megegyezéssel orvosolni lehet.