Olaszország határozottan támogatja Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba, és kész felgyorsítani a belső folyamatokat, hogy a két ország minél előbb beléphessen az észak-atlanti szövetségbe – jelentette ki Mario Draghi olasz kormányfő szerdán Rómában.

Italian Prime Minister Mario Draghi speaks during a press conference at the Italian Embassy in Washington, DC, on May 11, 2022. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP)
Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP

A NATO-csatlakozási kérelem benyújtása világos válasz Ukrajna orosz lerohanására és arra a fenyegetésre, amelyet az az európai béke és a kollektív biztonságunk szempontjából jelent

– mondta Draghi újságíróknak, miután Sanna Marin finn kormányfővel tárgyalt az olasz fővárosban. 

Finnország és Svédország szerdán nyújtotta be hivatalos felvételi kérelmét a NATO-ba. Törökország – amelynek támogató szavazata elengedhetetlen a kötelezően konszenzussal történő felvételhez – egyelőre elutasítja a két ország belépését.

Törökország már most blokkolja a svédek és a finnek NATO-csatlakozását

Az európai biztonságpolitika jelentősen átalakult Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmével. A szövetség tagjait is megosztotta a bejelentés, Oroszország pedig értelemszerűen felháborodott a döntésen. Jens Stoltenberg gyors csatlakozási procedúráról biztosította az országokat, de jelenleg az sem biztos, hogy a bővülés végbe mehet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök egyebek mellett azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy megtagadja a „terrorszervezetek”, így a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak kiadatását.

Egyes kérdéseket még rendezni kell, de meg szeretnénk arról bizonyosodni, hogy minden NATO-tagállam minél előbb ratifikálja a csatlakozásunkat

– hangsúlyozta Sanna Marin a tárgyalás után. A finn kormányfő, aki nem említette a csatlakozást megvétózni kívánó Törökországot, újságírók előtt kijelentette: a tagság gyors ratifikálása lesz a jelenlegi szakaszban a legjobb biztonsági garancia Finnország és Svédország számára.

Olaszország ígéretet tett arra is, hogy addig is támogatja Finnországot, amíg ténylegesen a szövetség tagja lesz. 

Akárcsak sok más NATO- és EU-tagállam, részt veszünk a Finnország biztonságának garantálásához nyújtott segítségben az átmeneti időszak alatt

– mondta Draghi, hozzátéve, hogy Európának a NATO-t kiegészítő védelmi rendszert kell kiépítenie. „Ez a választások ideje, és azt szeretnénk, hogy az főszereplővé váljék” – szögezte le az olasz kormányfő.