Finnország nem akarja, hogy a atomfegyvereket telepítsen vagy katonai támaszpontokat létesítsen a területén – mondta egy csütörtökön megjelent interjúban Sanna Marin finn miniszterelnök a Reuters beszámolója szerint.

ROME, ITALY - MAY 18: Italian Prime Minister Mario Draghi and Finnish Prime Minister Sanna Marin hold a joint news conference after their meeting at Chigi Palace, on May 18, 2022 in Rome, Italy. Baris Seckin / Anadolu Agency (Photo by Baris Seckin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Baris Seckin / Anadolu Agency via AFP

Finnország és Svédország hivatalosan szerdán nyújtotta be csatlakozási kérelmét, a döntés hátterében Oroszország ukrajnai inváziója áll. Törökország bejelentette, hogy blokkolja a két északi ország csatlakozását, amely így több időt vehet igénybe az eredetileg tervezettnél. A Rómában olasz kollégájával, a NATO bővítését határozottan támogató Mario Draghival találkozó Marin úgy vélte, az ügyet párbeszéd útján meg lehet oldani.

Fontos, hogy nyugodtak maradjunk, illetve hogy megbeszéléseket folytassunk Törökországgal és az összes többi tagországgal, megválaszolva az esetlegesen felmerülő kérdéseket és eloszlatva a félreértéseket

– mondta Marin a Corriere della Sera olasz napilapnak.

Marin azt is elmondta, hogy atomfegyverek telepítéséről vagy finnországi támaszpontok megnyitásáról nem volt szó a csatlakozási tárgyalásokon.

Svédország miniszterelnöke, Magdalena Andersson szintén kijelentette, hogy országa nem akar állandó NATO-bázisokat vagy atomfegyvereket a területén.

Törökország, amely 1952 óta tagja a NATO-nak, ellenezi a finnek és a svédek csatlakozását, és azzal vádolja a két északi országot, hogy általa terroristának nevezett csoportokhoz kötődő személyeknek ad menedéket. Olaszország ezzel szemben határozottan támogatja Finnország és Svédország csatlakozását, és kész felgyorsítani minden belső eljárást, hogy a két ország minél hamarabb tagja lehessen a szövetségnek – közölte Draghi szerdán, miután találkozott Marinnal.

Sauli Niinistö finn elnök és Andersson svéd kormányfő csütörtökön Joe Biden amerikai elnökkel találkozik Washingtonban.