Németország havi 9 eurós, buszokra, vonatokra és villamosokra is érvényes bérleteket dob piacra, hogy az autók használatának mellőzésére ösztönözze az embereket – írja a Bloomberg.

A helyi közlekedési hálózatokon használható bérletek júniustól elérhetőek három hónapig az ország törvényhozásának felsőháza által pénteken elfogadott javaslat szerint. Ez például a berlini tömegközlekedés esetében mintegy 90 százalékos kedvezménynek felel meg.

23 May 2022, Hessen, Frankfurt/Main: ILLUSTRATION - A 9-euro ticket freshly purchased at a Deutsche Bahn vending machine, photographed at Frankfurt's main train station. In Hesse, sales of the cheap tickets for local public transport began nationwide. The monthly ticket in response to the sharp rise in energy prices will be available from June to August. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: FRANK RUMPENHORST / dpa Picture-Alliance via AFP

A lépés célja, hogy az orosz olajtól és gáztól erősen függő Németország energiafelhasználását mérsékeljék. A tömegközlekedésre érvényes havijegyek a helyi és a regionális vonalakon is használhatóak lesznek. Katharina Droege a zöldek frakciójának társelnöke elmondta, hogy az intézkedés különösen az alacsony jövedelműeket segíti, ugyanakkor kiváló alkalmat nyújt azoknak is, akik szeretnék a munkába járáshoz vagy nyaralás céljából kipróbálni a vonatokat és a buszokat.