Úgy tűnik, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak kávét – akár cukorral, akár anélkül –, alacsonyabb a korai halálozás kockázata, bár a szakértők figyelmeztetnek, hogy az eredmény nem biztos, hogy magának a koffeines italnak köszönhető – számolt be a Guardian. Az Egyesült Királyságban naponta körülbelül 98 millió csésze kávét fogyasztanak, az Egyesült Államokban ez a szám körülbelül 517 millió csésze – tette közzé az amerikai Nemzeti Kávészövetség.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a koffeines ital jótékony hatással lehet az egészségre: a kávéfogyasztóknál alacsonyabb eséllyel alakulhatnak ki krónikus májbetegségek, egyes rákos megbetegedések és még a demencia is. Most egy kínai kutatócsoport jutott arra a következtetésre, hogy azoknál, akik mérsékelt mennyiségben fogyasztottak naponta kávét – akár cukorral, akár nélküle –, a hétéves megfigyelésen alapuló vizsgálat szerint alacsonyabb volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét. Hasonló következtetéseket vontak le az instant, az őrölt és a koffeinmentes kávé esetében is.

A waitress with a cup of coffee beans walks past a mural by artist Rot at the Museo del CafÈ in San Cristobal de las Casas.On Sunday, January 30, 2022, in San Cristobal de las Casas, Chiapas, Mexico. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP

A cukorral édesített kávé esetében is kisebb volt a halálozás kockázata, legalábbis a napi 1,5 és 3,5 csészével fogyasztók esetében, a tendencia azonban kevésbé volt egyértelmű a mesterséges édesítőszereket használók között.

Miután számos tényezőt figyelembe vettek (életkor, nem, etnikai hovatartozás, iskolai végzettség, dohányzás, fizikai aktivitás mértéke, testtömegindex és az étrend), a kutatók megállapították, hogy azokhoz képest, akik nem fogyasztottak kávét, a cukor nélküli kávét fogyasztóknál volt a legalacsonyabb a halálozás kockázata. A cukrot használók többsége csak egy kanálnyit tett az italához – tehát nem világos, hogy az eredmények a magas cukortartalmú kávékülönlegességek esetében is érvényesek-e.

A Glasgow-i Egyetem professzora, Naveed Stattar elmondta, hogy az új tanulmány megfigyelési jellege miatt a következtetések messze nem véglegesek. Ennek oka, hogy a rendszeres kávéfogyasztók általában tehetősebbek és egészségesebb életet élnek, mint a nem kávézók, és továbbra sincs egyetértés abban, hogy ezeket a tényezőket figyelmen kívül lehet-e hagyni a megfigyeléses vizsgálatokban.

Azt javasolnám, hogy az emberek lehetőleg maradjanak a kávénál vagy a teánál, amelyet lehetőleg cukor nélkül fogyasszanak, és próbáljanak megtenni mindent az egészségük érdekében – mozogjanak többet, figyeljenek oda a táplálkozásra és az alvásra

– tette hozzá a szakember.

Overhead view of espresso cups and glass of water (Photo by Magdalena Niemczyk - ElanArt / Image Source / Image Source via AFP)
Fotó: Magdalena Niemczyk / Image Source via AFP

A legnagyobb mértékű csökkenést, a 29 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázatot azoknál tapasztalták, akik napi 2,5 és 4,5 csésze között fogyasztottak.

Dr. Christina Wee, a folyóirat helyettes szerkesztője a tanulmány vezércikkében megerősítette, úgy tűnik, hogy a kávéfogyasztás  – akár édesítés nélkül, akár kis mennyiségű cukorral – valószínűleg nem káros a legtöbb ember számára. Azonban míg újabb bizonyítékok nem lesznek elérhetők, továbbra sem érdemes mértéktelenül fogyasztani a kávét –  tette hozzá a professzor.