Egy Bayraktar TB-2-es típusú távirányítású repülőgépet vennének abból a pénzből, amely a múlt héten kalapoztak össze Litvániában, egy helyi televízió által indított gyűjtés során – írja az Insider. A lap értesülése szerint a főként kisebb összegű adományokból végül 5 millió euró gyűlt össze, az adományokat kifejezetten arra a célra küldték, hogy abból harci drónt vásároljanak az ukránoknak. A török gyártmányú drón az orosz-ukrán háború mintegy három hónapja során többször bizonyított: ez az egyik legmodernebb fegyver, amelyet az ukrán hadsereg jelenleg használ, ukrán beszámolók szerint kifejezetten hatékonynak bizonyult az orosz páncélozott járművek ellen.

LEFKOSA, TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS - DECEMBER 16: The first Turkish military drone lands at Gecitkale Airport in the eastern coastal city of Magusa (Famagusta) in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) on December 16, 2019. Bayraktar TB2 armed unmanned aerial vehicles, stationed at Naval Air Base Command in Turkey's Aegean district of Dalaman, landed in TRNC at 10 a.m. (0700GMT) following a green light from the government of the country. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A törökök által gyártott Bayraktar TB-2-es típusú drónok többször bizonyítottak az orosz-ukrán háború kitörése óta. A litvánok nemrég közösségi gyűjtést indítottak, hogy egy újabb drónt vásárolhassanak az ukrán hadsereg számára.
Fotó: Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency via AFP

 

A törökök által gyártott drónok ugyan lassabbak az amerikaiak által az ukránok számára megígért Switchblade típusú távirányítású repülők, és azoknál kisebb töltet szállítására képesek, de sokkal olcsóbbak is azoknál.

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a litván Laisves TV által indított gyűjtésen összegyűlt összegből végül hogyan fogják megvásárolni a harci repülőt, és azt sem lehet tudni, a drón hogyan jut el végül az ukránokhoz. Tény azonban, hogy ez az első olyan közösségi gyűjtés, amelyet nyíltan azért indítottak, hogy egy országot fegyverekhez juttassanak.

A Litvániába delegált ukrán nagykövet, Besta Petro mindenesetre megköszönte a litvánok adományait a Laisves TV-nek adott interjúban.