A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legújabb jelentése sötét képet fest az emberiség és bolygó jövője szempontjából – írja az EuroNews. Az előrejelzés szerint 50:50 az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt év során másfél fokkal meghaladja az ipari forradalmat megelőző évek átlagát.

A másfél fokos, a párizsi klímamegállapodás során célul tűzött melegedés elérése tovább növeli a klímával kapcsolatos katasztrófák kialakulásának kockázatát.

A jelentés szerint annak is 93 százalék a valószínűsége, hogy a 2022 és 2026 közötti években tapasztalhatjuk meg a legforróbb évet, letaszítva a korábbi csúcsot tartó 2016-ot a trónjáról.

Protesters paint on the gates of the townhall of toulouse 'Act NOW' and '+1.5∞C = death'. XR (Extinction Rebellion) organized in Toulouse an happening to call out French presidential candidates to take into consideration the climate emergency, which is nearly absent from the political campaign. The theme was 'Our house is burning, and politicians look elsewhere'. For this happening, some were dresse in red, other disguised in pregnant women to symbolize the death of future generations due to global warming and envionmental collapse.They also did a die-in in front of the townhall of Toulouse.  Toulouse. France. March 26th 2022. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: ALAIN PITTON / AFP

A WMO főtitkára, Petteri Taalas elmondta, hogy a másfélfok nem csupán egy random statisztikai, hanem azt a pontot jelzi, amikortól a klímához köthető katasztrófák egyre károsabbak lesznek az emberekre és az egész bolygóra.

2021-re a globális hőmérséklet átlagosan mintegy 1,1 fokkal magasabb, mint az iparosodás előtt volt. 

Ugyanakkor az időjáráshoz köthető veszélyek a másfél fokos melegedésnél még mindig alacsonyabbak, mint a 2 fokosnál, amit semmiképpen nem kellene elérnünk. A tanulmányt jegyző csapat vezetője, Dr. Leon Hermanson szerint egyetlen év, amikor átlépjük a másfél fokos emelkedését a hőmérsékletnek még nem jelenti azt, hogy tartósan átléptük a párizsi megállapodás határát, ám azt jelezi, hogy hamarosan ez lehet a norma.

Áprilisban az ENSZ klímaügyi szervezete (IPCC) adta ki a jelentését, mely szerint 

amennyiben 2030-ig  másfél fokos melegedésen belül kívánunk maradni, úgy az üvegházhatású gázok kibocsátását 43 százalékkal kell csökkentenünk. 

Ekkor a szervezet részéről azt mondták, hogy a mostani döntéseinkkel biztosíthatjuk a biztonságos és élhető jövőt. Azonban jelenleg nem ezen az úton haladunk.