Bár az egyre terebélyesedő kínai hadiflotta mind komolyabb kihívást jelent az Egyesült Államok számára, Michael Gilday admirális, a haditengerészeti műveletekért felelős vezérkari főnök a képviselőház szakbizottsága előtt megerősítette, hogy a következő pénzügyi évben kivonna a forgalomból kilenc, viszonylag új tengeralattjáró-elhárító hajót. 

Nem vagyok hajlandó egy dollárral sem többet pazarolni olyan rendszerre, amely nem képes modern tengeralattjárót követni – jelentette ki. A hajókon lévő rendszer ugyanis „technikailag nem működik – tette hozzá.

Fotó: Marinette Marine

A leszerelésükkel a haditengerészet 391 millió dollárt spórolna meg – ez azonban csak a töredéke annak a 3,2 milliárd dollárnak, amelybe a kilenc hajó került, emlékeztetett a CNN. A USS Indianapolis, a USS Billings és a USS Wichita 2019-ben állt hadrendbe, vagyis nem egészen három éve szolgál. A hajók közül a Freedom-osztályúak bázisa a floridai Mayport, és főleg atlanti-óceáni műveletekben vettek részt. Az Independence-osztályúak San Diegóban állomásoznak.
A hírtelevízió szerint a leszerelésük terve 

kínos beismerése annak, hogy az amerikai haditengerészet legújabb hajóinak egy része egyszerűen nem alkalmas modern hadviselésre. 

A végső szót azonban nem a haditengerészet, hanem a kongresszus mondja ki a katonai költségvetésről, és eddig elzárkózott a korábbi hasonló kérések elől. A hadihajók számának csökkentése ráadásul most még nehezebb kérdés a törvényhozók számára, mivel a kínai haditengerészet folyamatosan nő, és tágul a szakadék a két fél között ezen a téren. Ráadásul a leszerelni tervezettek közül azoknak, amelyek az ország nyugati partján állomásoznak, éppen Kína elrettentése lett volna a feladatuk, mivel arra tervezték ezeket, hogy a Dél-kínai-tengerhez hasonló sekély vizekben működjenek.