Nem történt változás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) élén, ugyanis újraválasztották Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a szervezet hivatalban lévő főigazgatóját – közölte kedden Ahmed Robleh Abdilleh, a WHO 75. közgyűlésének elnöke.

A titkos szavazás eredményét a dzsibuti egészségügyi miniszter nem sokkal azt követően tette közzé, hogy német hivatali partnere, Karl Lauterbach a Twitteren gratulált Tedrosznak újraválasztásához.

Mint írta, az etiópiai származású Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt a WHO közgyűlése 155 szavazattal választotta meg a második ötéves ciklusra.

Bámulatos eredmény. Gratulálok, jól megérdemelt volt

– tette hozzá Lauterbach.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS

Fotó: JEAN-GUY PYTHON / AFP

Gebrejeszusz kihívó nélkül indult újra a főigazgatói címért. A politikus lenyűgözőnek nevezte a történteket, és könnyeivel küszködve arról beszélt, hogy a háború gyermekeként fiatalon megélte fivére halálát, és a szerencse vezette oda ahol most van.

Az etióp járványügyi szakemberből politikussá váló Gebrejeszusz 2005 októbere és 2012 novembere között Etiópia egészségügyi minisztereként, később pedig 2012 novemberétől 2016 novemberéig külügyminiszterként dolgozott. 2017 januárjától a WHO első afrikai főigazgatója lett.

Azonban a tigréi származású politikust éppen a hazája, Etiópia részéről érték kemény bírálatok, mert erőteljesen kifogásolta, hogy az addisz-abebai vezetés miként kezeli a forrongó Tigrében kialakult helyzetet, katasztrofálisnak minősítve a háború dúlta észak-etiópiai tartományban kialakult állapotokat. Szemére vetette az etióp kormánynak, hogy a blokádjával szerinte szándékosan visszatartja az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat a mintegy hétmilliónyi tigréitől.

Válaszul az etióp kormány igyekezett megtorpedózni Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz újraválasztását, de támogatás hiányában kudarcot vallottak az erőfeszítései.