Idén is igényelhető a „Ne hagyj az autóban!” matrica. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) matricakampánya 2017 óta hívja fel a szülők és a gazdák figyelmét arra, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A nyár beköszöntével a hivatal ismét elindította matricaigénylő felületét, hogy minél több helyen megjelenhessen a kulcsfontosságú, figyelemfelkeltő üzenet.

Még csak kánikula sem kell ahhoz, hogy a napon álló, zárt autóban akár 10 perc múltán életveszélyesen magas legyen a hőmérséklet.

30 fokos melegben pedig ugyanennyi idő alatt 70 fokra forrósodhat az autó belseje. 

Az ennyire magas hőmérsékletnek kitett kisgyermek vagy háziállat szervezetét rövid időn belül súlyos egészségkárosodás érheti, és akár halállal is végződhet a pár percnyi figyelmetlenség.

A tragédiák megelőzése, a minél hatékonyabb figyelemfelkeltés érdekében a Nébih idén is várja azon vendéglátó- és kereskedelmi helyek, valamint magánemberek jelentkezését, akik készek jól látható helyre (például az üzletek bejárati ajtajára) kiragasztani a „Ne hagyj az autóban” matricát. Az igényeket a portálon lévő űrlap kitöltésével jelezhetik.

Ha mégis megtörténne a baj, nem árt tisztában lenni a hőguta tüneteivel és a teendőkkel.

A hőguta tünetei kutyáknál

  • ijedt és zavart a tekintete,
  • nyugtalan vagy elfekszik,
  • zihál, szaporán lélegzik, fújtat,
  • csorog a nyála vagy hány,
  • a testhőmérséklete 42 fok fölé emelkedik.
Happy,Kids,Sitting,On,Backseats,In,Car,With,Dog
Fotó: Shutterstock

Elsősegély hőguta esetén

A cél a testhőmérséklet gyors és hatékony csökkentése, míg kutyánk eljut az állatorvoshoz. Különböző módszereket alkalmazhatunk: nedves textillel (lepedővel, törölközővel) tekerjük be a testét vagy fokozatosan csökkenő hőmérsékletű vízzel hűtsük. Ha van kis medencénk, töltsük meg vízzel és fektessük bele, de jó szolgálatot tehet a benzinkutakon vásárolható, nagy jégkockacsomag is, amelyből tegyünk párat (testmérettől függően) a kutya teste köré.

Harminchét fokos hőség is lehet a hétvégén

Csütörtök délutántól sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem lesz.

 

A legjobb védekezés a megelőzés

  • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!
  • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
  • A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
  • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
  • Mindig legyen az itatótáljában friss ivóvíz!
  • A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni több részletben, az esti és a reggeli órákban célszerű.

Melege van? Egész Európában szenvednek a hőségtől, van ahol már az ötven fokot súrolja a hőmérséklet

Extrém hőség uralkodik egész Európában, sosem volt még ennyire meleg a nyár, egyes helyeken akár tíz fokkal többet mutat a hőmérő a szokásoknál.