A román honvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a jóváhagyott repülési terv és a transzponder típusú elektronikus azonosító eszköz nélkül Magyarországon felszálló gépet a Magyar Légierő két katonai repülőgépe elfogta a magyar légtérben. A román légtérben a Fetești légi bázisról bevetett négy F–16-os, két amerikai, majd két román repülőgép kísérte a gépet.

A román védelmi minisztérium megállapította, hogy a Nagyvárad–Caransebeș–Drobeta Turnu Severin útvonalon a román légtérbe érkezett repülőgép „nem tanúsított ellenséges vagy veszélyes magatartást”, és „a repülőgép pilótája egyetlenegyszer sem reagált a rádiós felszólításra vagy a vizuális jelzésekre”, amelyeket az elfogó katonai repülőgépek adnak le a nemzetközi szabványoknak megfelelően.

Az eddigi adatok szerint a Beechcraft típusú kétmotoros kisrepülőgép két fővel a fedélzetén 17 óra 30 perc körül szállt fel Magyarországról, Debrecen térségéből, anélkül, hogy rendelkezett volna jóváhagyott repülési tervvel és transzponder elektronikus azonosítóval.

A román honvédelmi minisztérium bemutatja a gép útvonalát:

  • A gépet a magyar légierő két JAS 39 Gripen típusú katonai repülőgépe 17 óra 38 perckor elfogta a magyar légtérben. A repülőgép nem reagált a rádiólekérdezésekre vagy a katonai repülőgépek vizuális jeleire.
  • A repülőgép 17 óra 49 perc körül a két magyar katonai repülőgép kíséretében lépett be a román légtérbe, Nagyvárad térségébe a Románia és Magyarország közötti határon átnyúló megállapodás alapján.
  • 17.58-kor a magyar gépek visszatértek a bázisra, a célpontot az amerikai légierő két, a 86. Fetești légi bázison állomásozó F–16-os repülőgépe vette át, amelyek járőrszolgálatot teljesítettek a román légtérben. A két amerikai repülőgép küldetése hasonló volt, rádiós kihallgatás, vizuális azonosítás és a célgép kísérése.
  • Az amerikai gép 18.36-kor kérte a visszatérési engedélyt a 86. légi bázison, a légirendészeti küldetést a román légierő két F–16-os repülőgépe vette át, ugyanarról a légi bázisról indulva. A román katonai repülőgép 18 óra 42 perckor elfogta a célgépet, és folytatta a kihallgatási és kísérési küldetést. A rádiós és vizuális jelzésekre továbbra sem reagáló célrepülőgép 19 óra körül körülbelül két percre keresztezte a szerb légteret a Drobeta Turnu Severin és Korbovo közötti területen.
  • 19.09 körül a célrepülőgép átkelt Bulgária légterébe. A két román F–16-os repülőgép befejezte a légirendészeti küldetést és 19 óra 46 perc körül szállt le Feteștiben.
  • A bolgár hatóságok jelenleg vizsgálják az utolsó ismert célpont területét a földön, hogy azonosítsák a repülőgépet és megállapítsák a részleteket.