Egy sor bejegyzésben fenyegette meg a görögöket Twitter-fiókjában Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök, ami sokkot okozott Athénban – számolt be az Euractiv.

Az athéni kormány nemzeti egységre szólított fel a „kiszámíthatatlan” szomszédjával szemben, Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök pedig törökül válaszolt Erdogannak a Twitteren.

Újra figyelmeztetjük Görögországot, hogy legyen óvatos, maradjon távol az álmoktól, a retorikától és a tettektől, amelyek olyan eredményekhez vezetnek, amelyeket meg fog bánni, akárcsak egy évszázaddal ezelőtt

 – írta Erdogan.

Erdogan azután tette közzé ezeket a bejegyzéseket, hogy hasonló üzeneteket közölt csütörtökön a sajtó előtt az Égei-tenger törökországi partvidékén, Izmir térségében tartott hadgyakorlatok során. A török elnök csütörtökön figyelmeztette Görögországot, hogy demilitarizálja az égei-tengeri szigeteket, mondván, „nem tréfál” az ilyen megjegyzésekkel. 

Törökország szerint Görögország katonai jelenlétet alakított ki az Égei-tengeren, megsértve azokat az egyezményeket, amelyek garantálják a szigetek fegyvertelenségét. Azzal érvelt, hogy a szigeteket csakis azzal a feltétellel engedték át Görögországnak, hogy demilitarizálják őket – írja a Kathimerini napilap.

IZMIR, TURKIYE - JUNE 09: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Turkish National Defense Minister Hulusi Akar (R) attend the "EFES-2022 Exercise" at the Doganbey region in Izmir, Turkiye on June 09, 2022. Defense ministers of different countries, chiefs of general staff and Turkish Armed Forces officials also attended the exercise. Mahmut Serdar Alakus / Anadolu Agency (Photo by Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Mahmut Serdar Alakus / Anadolu Agency via AFP

„A görög a logika, a szabadság és a jog nyelve. Anyanyelvi beszélői és a nyugati világ nagyon jól tudják ezt. A Törökország által választott taktika nem fér bele ezekbe a dolgokba” – mondta Yiannis Oikonomou, a görög kormány szóvivője.

Mitsotakisz miniszterelnök is reagált, mondván, Erdogan "egyre dühösebbé válik, ahogy egyre jobban elszigetelődik".

Görögország megvédi szuverenitását minden fenyegetéssel szemben. Vessünk véget tehát ezeknek a kihívásoknak, és térjünk vissza a nemzetközi jogon alapuló párbeszédhez. A válasz a gazdasági válságra, amellyel mindannyian együtt nézünk szembe, nem a nacionalizmus

– közölte az Erdogan szavaira reagáló Alekszisz Ciprasz volt szocialista miniszterelnök a Twitteren.

 

Címlpakép: Adem ALTAN / AFP