Négy és fél millió személy számít jelenleg gazdagnak Franciaországban

– írja a France24 a L'Observatoire des inégalités jelentése alapján.

A módosnak nevezett kategóriába azok a személyek kerültek be, akik önállóan havonta legalább nettó 3673 eurós jövedelemmel rendelkeznek, amely közel másfél millió forintnak felel meg, bár ez inkább kényelmes megélhetésnek, mint vagyonosságnak tűnik, a lakosságnak mindössze a 7,1 százaléka mondhatja ezt el magáról. Összehasonlításképpen a németek 7,3 százaléka havi 4052 euróból él.

France, Paris, Folies Bearnaises, Transhumances on the Champs Elysees, great parade at the end of the International Agricultural Show, acrobat (Photo by BLANCHOT Philippe / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: BLANCHOT PHILIPPE / Hemis via AFP

A leggazdagabb öt százalék 4156 euró, a felső egy százalék 7180 euró felett keres. A lista élére már csak nagyon szűk kör kerülhetett fel: 0,1 százaléknak 17 538 euró, 

0,01 százaléknak pedig 54 497 euró érkezik havonta a konyhára, amely kb. 21 millió forint.

A jómódú lakosság aránya egyébként az elmúlt évtized alatt csökkent, az akkori 8,6 százalékról a mostani 7,1 százalékra. Becslések szerint ez 745 ezer embert jelent, akik kikerültek a kategóriából.

Szakértők szerint árnyalni kellene a képet a hitelekkel, illetve a kiadások és befektetések mértékével is. A szegénységi küszöböt azok lépik át, akiknek nem jut elég pénz arra, hogy élelmiszert és tisztasági szereket vásároljanak, és orvosi ellátás nélkül maradnak.