Európában Magyarországon a legmagasabb a pedagógusok tanítással lekötött munkaideje, a tanárok évente 728 órát tanítanak – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a szakszervezet által összehívott tanévzáró kerekasztal-beszélgetésen. 

Egy pályakezdő pedagógus bruttó bére az első 14 évben nem változik, bruttó 312 ezer forintot keres.Egy pályakezdő tanár fizetését ma 16 300 forinttal kell kiegészíteni ahhoz, hogy elérje a bérminimumot. A 2014-es vetítési alap szerint számolják a fizetéseket, ami 110 ezer forint volt akkor, a tanárok azt szeretnék elérni, ha ezt a vetítési alapot a mindenkori minimálbérhez kötnék – hangzott el a PSZ által szervezett háttérbeszélgetésen.

2021.03.03. Szeged Szeged - Szőreg  Kossuth Lajos általános iskola Fotó: Török János TJ Délmagyarország
Fotó: Török János / Délmagyarország

Csökken a fiatal pedagógusok száma

Elhangzott, hogy átlagosan évente 30 alkalommal helyettesítenek a pedagógusok, ha valaki egy egész délutánt helyettesít a napköziben, az egy alkalomnak számít, és ezért nem kap pluszpénzt.  

Problémaként fogalmazták meg, hogy a pályakezdő pedagógusok nem tudnak hitelt sem felvenni, mert a bankok a tanárok alapfizetésére nem vállalnak fedezetet.

2010–20 között a 30 év alatti pedagógusok száma 8 százalékról 6-ra csökkent. A tanárok átlagéletkora 53 év, 12 év múlva 50 százalékuk nyugdíjba fog menni – mondta Totyik Tamás. 

A rendszerből hatezer óvodapedagógus, nyolcezer gimnáziumi tanár hiányzik, kétezer, nyugdíjasként visszadolgozó pedagógus van, a betöltetlen álláshelyek száma 15,5 ezerre tehető.

Totyik Tamás szerint a szakképzéssel együtt a pedagógushelyek 11 százaléka betöltetlen, ilyen a második világháború óta nem volt.

A fejlesztőpedagógus-hiánnyal kapcsolatban példaként elhangzott, hogy Hajdú-Bihar megyében 369 gyógypedagógusnak és pszichológusnak kellene dolgoznia a megyei szakszolgálatnál, ehelyett 190 fő dolgozik. A végzettség nélküli pedagógusok száma 873 fő, ez az összes pedagóguslétszám 1,1 százaléka. Tavaly 524 feladatellátási helyen dolgozott végzettség nélküli pedagógus, ez az általános iskolák 20,9 százalékát jelentette, minden harmadik oktatási intézményben olyan pedagógus tanít, aki nem a saját szakképesítésének megfelelő tantárgyat oktat, az énektanár magyar-, a rajztanár pedig matematikaórát tart – mondta Totyik Tamás. 

2021-ben 2278 olyan pedagógus volt, aki nem a szakképesítésének megfelelő tantárgyat tanította, ez az általános iskolákban oktató tanárok 3 százalékát jelentette.