A hidegháború vége óta a védelmi erők legnagyobb növelésére készül a hogy kezelni tudja az Oroszország jelentette biztonsági kihívásokat. Ennek érdekében a jelenlegi mintegy negyvenezerről 300 ezer fölé emeli a magas készültségi katonai erőinek létszámát. „Megerősítjük azt a képességünket is, hogy konfliktus esetén több, előre telepített katonai felszereléssel, légvédelemmel tudjunk reagálni" – hangsúlyozta az eheti madridi csúcstalálkozó előtt tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg. A szervezet főtitkára hozzátette, hogy 

az átalakítás keretében többek között megerősített parancsnokságra, korszerűsített védelmi tervekre is szükség lesz – valamint több beruházásra.

A NATO a szövetség keleti határán dandárszintre emeli a harci készültségi erőket, amelyet az ottani tagállamok, különösen a balti országok sürgettek, emlékeztetett ezzel kapcsolatban a Politico. Az új tervek szerint, amelyeket a NATO-vezetők Madridban hagynak jóvá, a szövetségesek több fegyvert helyeznek el keleten, és kijelölik a terület védelméért felelős erőket. Mindazonáltal ezeknek az erőknek a nagy része nem állomásozik majd állandó jelleggel a keleti szárnyon, ehelyett a kiképzés céljából a térségben fognak rotálni.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Fotó: Anadolu Agency via AFP


Az új modell „több előre elhelyezett felszerelést és katonai készleteket", valamint „több előre telepített képességet, például légvédelmet" és „megerősített parancsnokságot és irányítást" tartalmaz majd – mondta a szervezet főtitkára. 

Az új védelmi tervek alapján előre kijelölik minden érintett szövetséges mellé a konkrét erőket, amelyek együtt fognak gyakorolni a hazai védelmi erőkkel, „megismerkednek a helyi tereppel, létesítményekkel és az új, előre elhelyezett készleteikkel, hogy bármilyen vészhelyzetben zökkenőmentesen és gyorsan tudjanak reagálni" – tette hozzá. 
Németország már korábban bejelentette, hogy nagyobb erőket jelöl ki Litvánia védelmének megerősítésére, és más országok is tehetnek hasonló ígéreteket a következő napokban. 

Végvárláncot épít a NATO a Baltikumban, korábban feladta volna

Hatalmasat változik a NATO európai védelmi doktrínája. Nem volt közismert, hogy eddig az volt a terv, orosz támadás esetén ideiglenesen feladnák a balti államokat – erről ezután már szó sem lehet.

Stoltenberg véleménye szerint a NATO-csúcs átalakító jellegű lesz: a szövetségesek várhatóan az új biztonsági helyzethez alkalmazkodó stratégiai koncepciót fogadnak el, amely Oroszországot tekinti a legközvetlenebb fenyegetésnek, és foglalkozik a Kína által jelentett biztonsági kihívásokkal is. A szövetségesek emellett megegyeznek egymilliárd euró költségvetésű innovációs alap létrehozásáról, amely a kettős felhasználású új technológiákba történő beruházást szolgálja. Szeretnének előrelépést elérni Finnország és Svédország tagsági kérelmével kapcsolatban is, mondta a főtitkár.

17 June 2022, Schleswig-Holstein, Kiel: Sailors stand on the deck of the U.S. dock landing ship "USS Gunston Hall" as it enters the Kiel Fjord following the Baltic Operations (BALTOPS) maneuver on the Baltic Sea. Since June 5, 45 ships and boats, 75 aircraft and some 7,000 troops from 14 NATO countries as well as Finland and Sweden have participated in the exercise, according to the Navy. The U.S. Navy-led maneuver has been held annually since 1972, this year for the 51st time. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: MARCUS BRANDT / dpa Picture-Alliance via AFP