Több ezer őslakos tüntetett helyi idő szerint szerdán Quitóban az alapvető árucikkek megdrágulása és az üzemanyag árának emelkedése miatt.

A police officer gestures as he talks to indigenous people gathering in the El Arbolito park area in Quito, on June 22, 2022, on the tenth consecutive day of indigenous-led protests against the Ecuadorean government. - An indigenous protester died on Tuesday in clashes with law enforcement during indigenous-led fuel price protests that have triggered regional states of emergency and a curfew in the capital Quito. (Photo by Rodrigo BUENDIA / AFP)
Fotó: RODRIGO BUENDIA / AFP

Ecuadorban már tíz napja tüntetnek országszerte, és jóllehet a szerdai tiltakozást sikerült békés mederben tartani, az utóbbi napokban több helyen – köztük a fővárosban is – erőszakba torkolltak a megmozdulások. A tüntetéseket elsősorban őslakosok csoportjai szervezik, akik a többi között a farmereknek juttatott kölcsönök visszafizetési határidejének meghosszabbítását, valamint az olajkitermelés és a bányászat bővítésének leállítását követelik földjeik védelmében. 

Szerdán ismeretlenek másodjára támadták meg az ország főügyészének az irodáját.

A tüntetést szervező csoportok elhatárolódtak az incidensektől. 

A rendőrség tájékoztatása szerint mostanáig 114 munkatársuk sebesült meg a tiltakozásokban, és 104 embert vettek őrizetbe. Egy tüntető meghalt, mert miközben – a rendőrség szerint – egy robbanóeszközön dolgozott, eltalálta egy könnygázgránát.

A demonstrator throws a tear gas canister at police officers during clash in the El Arbolito park area in Quito, on June 22, 2022, on the tenth consecutive day of indigenous-led protests against the Ecuadorean government. - Ecuador on Wednesday refused to end its state of emergency and said 18 police officers are "missing" following an attack by indigenous protesters on a police station in the eastern Amazon region. Two people died in clashes with law enforcement during indigenous-led fuel price protests that have triggered regional states of emergency and a curfew in the capital Quito. (Photo by Rodrigo BUENDIA / AFP)
Fotó: RODRIGO BUENDIA / AFP

Kedden Luis Lara Jaramillo védelmi miniszter azt vetette a tüntetők szemére, hogy úttorlaszaikkal akadályozzák az emberek szabad mozgását, hozzátéve, hogy Ecuador számára „súlyos fenyegetést” jelentenek a megmozdulások. Puyo városban egy bank és egy rendőrőrs épületét felgyújtották, utóbbit a hatóság közlése szerint úgy, hogy még rendőrök tartózkodtak benne.

Az erőszakos demonstrációk miatt Guillermo Lasso elnök hat tartományban szükségállapotot rendelt el.

A Conaie nevű őslakoscsoport azt közölte, hogy követeléseiket levélben is eljuttatták Lassóhoz, a csoport vezetője, Leonidas Iza pedig a Twitteren hangsúlyozta, hogy nyitottak a párbeszédre, de nem tűrik, hogy kéréseiket semmibe véve gúnyt űzzenek belőlük. 

A mostani megmozdulások nagyobbak a tavaly októberben, ugyancsak az üzemanyag árának emelkedése miatt tartott tüntetéseknél, és újabb kihívás elé állítják az elnököt, akinek mindeközben a kábítószerbandák elleni küzdelmet is irányítania kell. Ráadásul Lasso szerdai bejelentés szerint koronavírusos lett, bár egyelőre nincsenek tünetei.