Egy spanyolországi vonat utasai arra lettek figyelmesek, ahogy az északnyugati Zamora tartományban a futótűz letarolja a vasúti pálya közvetlen környezetét.

A videót készítő utas elmondása szerint

a vonat Madrid és Ferrol között közlekedett a galíciai régióban, de a zamorai futótűz miatt kénytelen volt félbeszakítani az útját.

A rekordhőmérséklet és a súlyos aszály pusztító kombinációja tovább szította az erdőtüzeket Európa-szerte. A tűzoltók Portugáliától Görögországig harcolnak a lángok ellen. Szinte az egész Spanyolországot rendkívüli tűzveszély fenyegeti, és a nyolc napig tartó kánikula nehezítette a tűzoltást, és több mint ezer ember hunyt el a napokban az országban, és a szomszédos Portugáliában is a hőség okozta szövődményekben. 

 A spanyol kormány adatai szerint 

idén már több mint 70 ezer hektár vált a tűz martalékává csak Spanyolországban, ami az elmúlt évtized legmagasabb értéke.

Letarolja a déli államokat a hőhullám – pusztít az aszály és a tűz

A brutális hőhullámok, a csapadékhiány és az erős szelek miatt a Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban és Görögországban is erdőtüzek pusztítanak, Olaszországban pedig évtizedek óta nem látott aszály tizedeli a termést.

 

Címlapkép: Cesar Manso /AFP