A rekordhőmérséklet és a súlyos aszály pusztító kombinációja tovább szította az erdőtüzeket Európa-szerte. A tűzoltók Portugáliától Görögországig harcolnak a lángok ellen, amelyek már több száz hektáron felperzselték a ritka madarairól ismert spanyol Monfragüe Nemzeti Parkot, Franciaország délnyugati részén pedig már mintegy 16 ezer embert kellett evakuálni otthonából.

Fotó: Thibaud Moritz / AFP

Bár szakértők szerint az erdőtüzek az egészséges ökoszisztéma fontos részét képezik, azonban az idei lángok gyakorisága és mérete már jókora kockázatot jelent mind a lakosságra, mind a vadon élő állatokra nézve – írja a The Economist.

Az év elejétől július 16-ig összesen 1756 erdőtüzet regisztráltak az Európai Unióban, ami 273 százalékkal haladja meg a 2006 és 2021 közötti évek ugyanezen időszakának átlagát. Január óta már több mint 345 ezer hektárnyi föld égett le az EU-ban, a háromszorosa a hasonló időszak átlagának.

Pedig akárcsak 2017-ben, már tavaly sem volt jó éve a blokknak, több mint félmillió hektár égett le a 2017-es egymillió hektár után. Ehhez képest a spanyol kormány adatai szerint idén már több mint 70 ezer hektár vált a tűz martalékává csak Spanyolországban, ami az elmúlt évtized legmagasabb értéke.

Nyugat-Európában már májusban is jóval az átlag fölé emelkedett a hőmérséklet, júliusra pedig már a kontinens keleti és északi részén is rekordmagas hőmérsékletet mértek. 

Több mint ezer ember hunyt el a napokban Portugáliában és Spanyolországban a hőség okozta szövődményekben. Nagy-Britannia is hőségriasztást adott ki, mivel a hőmérséklet várhatóan 40 fok fölé emelkedhet a szigetországban. A balkáni országokban, például Horvátországban és Szlovéniában is soha nem látott magasságba kúszott a hőmérők higanyszála.

Eközben az egyre súlyosbodó aszály Európa több részét is érinti, ráadásul a kiszáradt területeken a tüzeket nehezebb oltani. Ilyenkor a kiváltó ok lehet egy természeti jelenség is, mint egy villámcsapás, bár általában inkább emberi okokra vezethetők vissza a tüzek, például egy lerobbant elektromos vezetékre, tábortűzre vagy gyújtogatásra.

Újabb élelmiszer-drágulást okozhat az egész Európát sújtó aszály

Magyarországon az ezermilliárd forintot is megközelítheti az aszály okozta kár, de egész Európában rendkívüli szárazság pusztít, amelynek közvetett hatásai ma még megjósolhatatlanok.

Az elmúlt években rendkívüli tűzeseteket jelentettek olyan területeken is, amelyeket korábban nem tartottak nyilván nagy kockázatúként, például Észak-Indiából és Oroszországból is érkeztek jelentések. Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) arra figyelmeztetett, hogy a probléma súlyosbodhat, és a világ nagy részén a tűzzel való együttélés lehet az új norma.

Fotó: Matthias Bein / AFP

Az is felkészülne a gyakori tűzesetekre.

Janez Lenarcic, az EU válságkezelésért felelős biztosa elmondta, hogy Brüsszel tűzoltó repülőgépeket és helikoptert vásárolna, és tárgyalásokat folytat a gyártókkal, hogy már most mielőbb leküzdhessék a Dél-Európában tomboló súlyos erdőtüzeket. 

Letarolja a déli államokat a hőhullám – pusztít az aszály és a tűz

A tikkasztó hőség, a csapadékhiány, az erős szelek miatt Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban és Görögországban is erdőtüzek pusztítanak.

Jelenleg 12 tűzoltó repülőgép és egy helikopter vásárlásáról folynak a tárgyalások, amelyeket papíron a tagállamok vásárolnak, de száz százalékban az Európai Unió finanszírozná őket. Lenarcic nem kívánta megnevezni az érintett cégeket, mivel a szerződéseket még nem írták alá, de azt mondta, hogy újraindítják a kétéltű repülőgépek gyártását, amelyek képesek vizet felvenni a tüzek oltásához.

A biztos elmondta, hogy idén már öt segélykérés is érkezett az EU-hoz, pedig még az általános tűzszezon felénél sem tartunk.

A mostanihoz képest tavaly az év egészében érkezett összesen kilenc kérelem. Eredetileg a tagországok felelősek a tüzek megelőzéséért és a reagálásért, és csak akkor kérnek uniós segítséget, ha egyedül nem képesek megfékezni a tomboló lángokat. Végül meg is érkezett a segítség az olyan országokba, mint Portugália, Franciaország és Szlovénia, más országok – köztük Horvátország, Franciaország és Spanyolország – is mozgósították repülőgépeiket a tagországok megsegítésére. Emellett 200 európai tűzoltót is küldtek Görögországba a helyi csapatok támogatására.

Fotó: Thibaud Moritz / AFP

Az EU polgári védelmi költségvetése, amely az országokat segíti a válságmegelőzésben és az azokra való reagálásban, 2021-ben körülbelül 900 millió euró volt, a biztos szerint azonban:

A közeljövőben tovább kell bővítenünk a védelmi költségvetést.