Egy napig sem lesz kamionstop a hétvégén – írja közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Pécs Laufer László Hungary KOZ Kamionok Szederkényben Megnövekedett a teherforgalom az alsóbb rendű utakon kamion forgalom település teherforgalom DN20130804
Fotó: Laufer László / Pécs

Az országos tiszti főorvos három nappal meghosszabbította a korábban szombat éjfélig elrendelt hőségriasztást. A nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozásának felfüggesztése ezzel automatikusan kiterjed vasárnapra is.

A kamionok egész hétvégén szabadon közlekedhetnek a hazai utakon. 

A hétvégi forgalomkorlátozás az általános szabályok szerint júliusban és augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart. A közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett, indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a kamionstopot. Az aktuális intézkedés a hőségriasztás eredeti véghatáridejéhez igazodva szombat éjfélig szólt, de a feloldás automatikus életbeléptetését irányozta elő arra az esetre, ha a hőségriasztást újabb napokra hosszabbítják meg. 

A felforrósodott vezetőfülkében várakozás árthat a hivatásos sofőrök egészségének, a továbbindulás után jelentősen leronthatná koncentrációs képességüket.

A korlátozás felfüggesztését a szállított áruk minőségének megőrzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja. A lépésnek köszönhetően a kevésbé forgalmas szombat esti, éjszakai órákban is hazatérhetnek a magyar járművezetők, áthaladhat az országon a tranzitforgalom.