A Magyar Cukrász Ipartestület idén is megszervezte az Év Fagylaltja Versenyt, amelynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. 

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülhettek,

kizárólag saját készítésű öntetekkel ízesítve és díszítve. Idén ismét meghirdették az „M – Mentes” kategóriát is, amelyben hozzáadottcukor, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylaltokkal nevezhettek a versenyzők.

Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke elmondta: 

az egyensúlyt és a kreativitást keresték az összevetőkben és a dekorációban.

A közönségdíjat a bella serate kreáció nyerte. A szakmai szervezetek különdíját a mogyoró yuzu málna és a trópusi édenkert kapta meg. A céges mentes kategóriában a ribizlis mákfagylalt, a mentesben a szilvás fekete tea lett az első. A céges kategória legjobbja a szilvás mandula granolával. 

Az A kategória aranyérmese, az év fagylaltja a szőke zserbó lett.

A díjat, amelyet idén 25. alkalommal adtak át, Dobó Norbert vette át a balatonfüredi Füredi fagyizó képviseletében.

Fotó: Kallus György / VG

Tavaly csokoládéfagylalt szederrel és chilivel lett az év fagyija. Bíborka fantázianevű alkotásával békéscsabai cukrász nyert a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete versenyén.

Fotó: Kallus György/VG

A szakmai zsűri tagjai:
Balogh László (Kézműves cukrászda, Gyula), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest), Gerő Eszter (Sütizz cukrászda, Budapest), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-patisserie, OJO ICE, Budapest), Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI, Budapest)

A szakmai szervezetek zsűritagjai:
Fekete Tamás (BTSZ), Garaczi János (Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend), Knezsik István (Autós Nagykoalíció), Kovács László (MVI), Krivács András (MNGSZ), Nagy Ágnes (Magyar Ízek Utcája), Németh László (Iposz), Septe József (Magyar Pékszövetség)

A közönség zsűritagjai:
Kautzky Armand (Jászai Mari-díjas színművész), Stohl Luca (táncművész, műsorvezető), Tóth Enikő (színművész), Triscsuk Krisztina (válogatott kézilabdázó), Vajda Luca (A Konyhafőnök műsor döntőse) 

Fotó: Kallus György / VG

Döntős fagylaltok az A kategóriában:

  • AMIAMO MANDULÁS – Sztaracsek Ádám (Jánoska cukrászda, Komárom)
  • KRÉM KARAMELL – Kovács Roland (Krém cukrászda, Székesfehérvár)
  • SZŐKE ZSERBÓ – Dobó Norbert (Füredi fagyizó, Balatonfüred)
  • TRÓPUSI ÉDENKERT – Vadócz Jenő (Promenád kávéház, Balatongyörök)
  • PILLE – Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta fagyizó, Balatonszemes)
  • DOLCE VITA – Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta fagyizó, Balatonszemes)
  • MAGOCSKA – Baumann Erzsébet (Nándori cukrászda, Budapest)
  • SZEPLŐS TIHANY CAMAMBERT – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)
  • MOGYORÓ YUZU MÁLNA – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)
  • LAZY BERRY – Ladányi László (Ladányi cukrászda, Szeghalom)
  • FÖLDI JÓ – Urbán Ildikó (Ildikó cukrászda, Szarvas)
  • TÖKMAG MÁLNA – Novák Ádám, Elek Rita (REÖK kézműves cukrászda, Szeged)
Fotó: Kallus György / VG

Döntős fagylaltok a mentes kategóriában:

  • CSOKOLÁDÉ KÓKUSZ SORBET – Reif Ferenc (Dock cukrászda, Polgárdi)
  • MÁLNÁS MOGYORÓS CSOKI – Sztaracsek Ádám (Jánoska cukrászda, Komárom)
  • VADMEGGY KÁVÉVAL – Pálfi Attila (Florida fagyizó, Balatonmáriafürdő)
  • TÖK JÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta fagyizó, Balatonszemes)
  • NYÁRI ILLÚZIÓ – Vadócz Jenő (Promenád kávéház, Balatongyörök)
  • SZILVÁS FEKETE TEA – Wilheim Dávid (Pingvin fagylaltozó és cukrászda, Balatonmáriafürdő)
  • MANGÓS ANANÁSZ SALSA – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)
  • PASSIÓ, MÁLNAÖNTETTEL FŰSZEREZVE – Kiss Zoltán (Családi Kiss cukrászda, Lajosmizse)